Co způsobuje ztrátu energie?

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Někdo ztrácí energii už po třicítce, jiný je vitální až do šedesáti. Individuální rozdíly sice existují, ale úbytek energie s přibývajícími roky zaznamenáváme všichni.



Kalifornští molekulární biologové teď zřejmě zjistili, proč k úbytku sil dochází. Ubývá nám totiž Lon proteázy, která chrání mitochondrie – buněčné továrny na energii – před oxidativním poškozením.

Pro výrobu energie z organických molekul (našeho paliva) je kyslík potřeba. Jenže oxidační procesy v mitochondriích nejsou dokonalé a některé radikály kyslíku působí značná poškození. Před nimi má chránit Lon proteáza, která poškozené bílkoviny s kyslíkem odstraňuje. Když jí s věkem ubývá, zhoršuje se oxidativní stres v mitochondriích, ty produkují méně energie a méně jí má i celý organismus.

„Víme, že funkce mitochondrií s věkem upadá, což je hlavní limitací buněk. Jednou z příčin tohoto úpadku je pokles obsahu Lon protéázy. Schopnost vyvolat sekreci Lon proteázy při oxidativním stresu je velmi důležitou součástí odolnosti vůči stresu,“ uvedl profesor Kelvin J. A. Davies z University of Southern California v Los Angeles.






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!







ČTĚTE TAKÉ: Chcete být sexy? Vyzkoušejte imitaci samodržících punčoch!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…