Čokoláda pomáhá proti infarktu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Britští lékaři provádějí studii, která by měla potvrdit názor, že čokoláda snižuje riziko infarktu, a to především u žen s cukrovkou. Čokoláda vyrobená z kakaových zrn obsahuje přírodní látky flavonoidy, které regenerují a zpevňují cévy. Vědci z britské univerzity University of East Anglia v současné době prověřují teorii, že dodání flavonoidů do potravy poskytuje doplňkovou léčbu kardiovaskulárních chorob.

Riziko smrti kvůli tomuto onemocnění ohrožuje zvláště ženy s cukrovkou a zvláště po menopauze.

Lékaři sledují 150 žen do 70 let, které trpí cukrovkou typu B a které více než rok užívají léky na snížení hladiny cholesterolu. Jejich studie by měla potvrdit, že přírodní flavonoidy s popsanými vlastnostmi mohou významným způsobem působit při prevenci chorob majících svůj původ v oxidačním poškození biologických struktur (ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění). Vhodný způsob stravování a příjem potravin s vyšším obsahem flavonoidů by mohl pomoci při léčbě těchto chorob a předcházení jim. Tato cesta ke zvýšení příjmu antioxidantů je zřejmě vhodnější než podávání samotných antioxidačních preparátů jako vitamín C a E.

"Blahodárný účinek flavonoidů na kardiovaskulární systém se předpokládá již dlouhou dobu," komentuje první výsledky nové studie MUDr. Martin Gadireddi ze společnosti Synlab, provozující největší síť humánních laboratoří u nás.
Zároveň ale lékař dodává: "Přestože flavonoidy jsou obsaženy i v jiných potravinách - borůvkách, černém a zeleném čaji a červeném víně, nejvíce je jich v hořké čokoládě. Díky novým výrobním metodám jsou dnes výrobci schopni vyrobit tmavou čokoládu s obsahem 95% původních flavonoidů."

Pacienti však musí však mít na paměti, že čokoláda vedle prospěšných látek obsahuje i hodně tuku a proto musí být konzumována opatrně. Její konzumace by měla být součástí vyvážené diety, bohaté na ovoce a zeleninu, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a s množstvím kalorií, odpovídající potřebám zdravého organismu.

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…