Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Lidskému srdci neprospívají jen nepříjemné diety a úmorné cvičení. Britští vědci zjistili, že konzumace čokolády snižuje riziko srdečních onemocnění až o třetinu.



Podle nového výzkumu, který byl zveřejněn v odborném časopise British Medical Journal, může čokoláda působit jako preventivní prostředek před kardiovaskulárními nemocemi.

V posledních letech proběhla řada studií, které potvrzují, že zvláště hořká čokoláda prospívá našemu zdraví. Vědci se domnívají, že pozitivní účinek na cévní systém mají látky zvané flavonoidy, které se v ní vyskytují.

Mechanismus, jakým působí na náš organismus, se pokusil osvětlit tým Dr. Oscara Franca z univerzity v britské Cambridgi. Ten provedl sedm dílčích studií, jichž se zúčastnilo 100 000 osob. Pět z nich jednoznačně potvrdilo blahodárný účinek čokolády.

Ukázalo se, že u lidí, kteří konzumovali nejvyšší předepsané množství této pochutiny, se snížilo nebezpečí infarktu o 37 procent a o 29 procent kleslo riziko mozkové mrtvice.

Franco ale upozorňuje, že tyto výsledky mají svá omezení, protože vědci nerozlišovali mezi mléčnou a hořkou čokoládou.

"Ve výzkumu je nutné pokračovat, aby se prokázalo, že pozitivní vliv má skutečně čokoláda a nikoli jiný neznámý doprovodný faktor," tvrdí Dr. Victoria Taylor ze společnosti British Heart Foundation a dodává:
"Pokud chceme prospět svému srdci, existuje mnoho lepších způsobů jak začít, než se podívat na dno bonboniéry."

Franco její slova potvrzuje s tím, že konzumace čokolády je také spojena se stejnými riziky jako u ostatních cukrovinek. Průmyslově vyráběná totiž obsahuje vysoké množství cukru a tuku.





POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!








ČTĚTE TAKÉ: Život podle Barbie!

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…