Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Lidskému srdci neprospívají jen nepříjemné diety a úmorné cvičení. Britští vědci zjistili, že konzumace čokolády snižuje riziko srdečních onemocnění až o třetinu.



Podle nového výzkumu, který byl zveřejněn v odborném časopise British Medical Journal, může čokoláda působit jako preventivní prostředek před kardiovaskulárními nemocemi.

V posledních letech proběhla řada studií, které potvrzují, že zvláště hořká čokoláda prospívá našemu zdraví. Vědci se domnívají, že pozitivní účinek na cévní systém mají látky zvané flavonoidy, které se v ní vyskytují.

Mechanismus, jakým působí na náš organismus, se pokusil osvětlit tým Dr. Oscara Franca z univerzity v britské Cambridgi. Ten provedl sedm dílčích studií, jichž se zúčastnilo 100 000 osob. Pět z nich jednoznačně potvrdilo blahodárný účinek čokolády.

Ukázalo se, že u lidí, kteří konzumovali nejvyšší předepsané množství této pochutiny, se snížilo nebezpečí infarktu o 37 procent a o 29 procent kleslo riziko mozkové mrtvice.

Franco ale upozorňuje, že tyto výsledky mají svá omezení, protože vědci nerozlišovali mezi mléčnou a hořkou čokoládou.

"Ve výzkumu je nutné pokračovat, aby se prokázalo, že pozitivní vliv má skutečně čokoláda a nikoli jiný neznámý doprovodný faktor," tvrdí Dr. Victoria Taylor ze společnosti British Heart Foundation a dodává:
"Pokud chceme prospět svému srdci, existuje mnoho lepších způsobů jak začít, než se podívat na dno bonboniéry."

Franco její slova potvrzuje s tím, že konzumace čokolády je také spojena se stejnými riziky jako u ostatních cukrovinek. Průmyslově vyráběná totiž obsahuje vysoké množství cukru a tuku.





POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!








ČTĚTE TAKÉ: Život podle Barbie!

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…