Cola vyvolává hyperaktivitu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

S nepříjemnou zprávou pro všechny milovníky coly, zejména však pro její mladistvé konzumenty, přicházejí norští vědci. Na základě výzkumu, jehož se účastnilo přes 5000 patnáctiletých a šestnáctiletých chlapců i dívek, odhalili, že u mladistvých vyvolává nežádoucí hyperaktivitu.

Nadměrnou a nezvladatelnou činorodost, jíž se tato choroba projevuje, má podle nich zřejmě na svědomí nejen kofein, ale i velké množství cukru, jež nápoj obsahuje.

Dospělý organismus se s tím vyrovnává snadněji, dospívající se však, jak ze závěrečné zprávy cituje německý odborný časopis Apotheke Umschhau, dostávají po první skleničce do jakéhosi rauše, který dalším popíjením coly po zbytek dne přikrmují.

Vědci v této souvislosti připomínají, že obsah litrové láhve běžné coly má stejnou kalorickou hodnotu jako čtyřicet kostek cukru. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…