Což takhle dát si salát?

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Snad každý ví, že ovoce a zelenina obsahuje spoustu látek, které jsou velice prospěšné lidskému zdraví. Čím nám ovoce se zeleninou vlastně prospívají? Díky vitaminům posilují obranyschopnost organizmu, díky rostlinným sterolům snižují hladinu cholesterolu v krvi, díky draslíku zlepšují poměr sodíku a draslíku v těle (a tím chrání srdce), díky vláknině podporují funkci zažívacího traktu. Dostatečnou konzumací ovoce a zeleniny tak můžeme snížit riziko infarktu myokardu či mozkové mrtvice i předejít nepříjemným zažívacím obtížím.

Ještě více vitaminů…

Ovoce a zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, hrajících v našem organizmu řadu důležitých ochranných rolí. Jednou z nejvýznamnějších je neutralizace negativního vlivu volných radikálů, které vznikají při oxidativních dějích během naší látkové výměny. Vitaminy tedy naše tělo určitě potřebuje, nejlépe přímo z ovoce a zeleniny. Množství vitaminů přijatých z ovoce nebo zeleniny přitom můžeme značně ovlivnit zpracováním. Pokud nechceme zničit vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou, musíme krájení salátů nahradit trháním a jejich přípravu v předstihu nahradit přípravou těsně před konzumací. Vitamin C a kyselina listová se ničí také při tepelném zpracování, které by mělo být šetrné a krátkodobé, nejlépe v páře. Vitaminy A, E a K jsou zase rozpustné pouze v tucích, a proto je naše tělo lépe využije, když si zeleninový salát dochutíme kvalitním rostlinným olejem.



Zeleninový průzkum

Výsledky dotazníkového průzkumu, který uskutečnila značka Hellmann´s letos v dubnu a kterého se zúčastnilo 5 145 respondentů, převážně žen (93 %) ve věku 20 až 39 let (64 %), vdaných (56 %), se středoškolským vzděláním

(66 %), ukázaly, že 49 % respondentů zásobuje své tělo vitaminy především prostřednictvím ovoce, 41 % konzumací zeleniny a pouze 6 % respondentů sází na vitaminové doplňky. Více než 3 porce zeleniny denně přitom konzumuje jen 6 % respondentů, necelá třetina sní denně 2 až 3 porce a další třetina pouze 1 porci denně. Většina respondentů (88 %) dává přednost čerstvé zelenině (konzumuje ji samostatně nebo jako salát) před vařenou, dušenou či jinak tepelně upravenou. Podle většiny respondentů tělo lépe využije vitaminy obsažené v zelenině, když bude konzumovaná zelenina čerstvá a také když bude dochucená olivovým olejem.



Za jednoznačně zdraví nejprospěšnější olej je respondenty považován olej olivový (92 %), dále pak slunečnicový (27 %) a řepkový (14 %). Podle posledních vědeckých poznatků je však skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 %) a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 %) i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Ačkoli se zhruba polovina respondentů domnívá, že se majonéza vyrábí ze slunečnicového oleje, hlavní složkou většiny majonéz a tatarských omáček je právě olej řepkový (jak správně odpověděla necelá třetina respondentů).



Téměř všichni respondenti souhlasili s tím, že kvalitní majonéza může být součástí zdravého jídelníčku – pokud se konzumuje v přiměřeném množství (jedna porce, tj. jedna polévková lžíce majonézy nebo tatarské omáčky denně). K dochucení zeleniny nebo zeleninového salátu ji však obvykle nepoužívají, přestože díky řepkovému oleji pomáhá tělu vstřebávat vitaminy A, E a K obsažené v zelenině a rozpustné pouze v tucích. Favoritem při dochucování salátů je u respondentů olej, ocet, koření a bylinky.



Pět porcí ovoce a zeleniny denně!

Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny. Jednou porcí se přitom rozumí jeden čajový šálek s obsahem 80 až 100 g (například šálek zeleninového salátu nebo ovocné šťávy, menší jablko či pomeranč, jedna mrkev). Denně bychom tedy měli zkonzumovat nejméně 400 g ovoce a zeleniny. Že takové množství nemůžeme sníst? Ano, vzhledem k tradici české kuchyně se to zdá být nemožné. Poučme se ale z dovolených na jihu a hledejme tam kromě odpočinku, moře a sluníčka i zdravější výživu. Uvidíme, že to jde! Jako součást pestrého vyváženého jídelníčku pokryjeme doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny například: sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani, k tomu dopolední miskou zeleninového salátu, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu a jablkem k odpolední svačině. To jsou čtyři porce, k nimž u večeře přidáme ještě jednu – zeleninový salát. A s čistým svědomím ho můžeme dochutit třeba lžící majonézy nebo tatarské omáčky Hellmann´s, díky které je zelenina chutnější, a tím pádem častěji konzumovaná.



Zeleninu ani ovoce nechtějí jíst hlavně děti. Příčinou bývá nepříjemná chuť a špatný příklad rodičů. Chuť pokrmů vnímá malé dítě mnohem intenzivněji než dospělý člověk – sladká je pro něj přijatelná a nahořklá nebo kyselá je mu naopak nepříjemná. Není proto dobré podávat dítěti kyselé druhy ovoce (pomeranč, kiwi, některá jablka) či nahořklé druhy zeleniny (některé listové saláty, brukvovité rostliny). Co je naopak velice dobré, to je rodinný zvyk jíst zeleninu jako oblohu ke každému jídlu a ovoce ve formě salátů místo dezertů. Dítě pak považuje ovoce a zeleninu za přirozenou součást stravy a nebrání se jejich konzumaci. Pokud ovšem sami ovoce a zelenu nejíme, nebude ji jíst ani naše dítě – a můžeme mu vysvětlovat horem dolem, jak je to zdravé. Také dítěti můžeme zeleninový salát dochutit majonézou nebo tatarskou omáčkou Hellmann´s, protože obsahují zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny a je u nich zaručena mikrobiologická bezpečnost. Tatarská omáčka sice obsahuje worcestrovou omáčku, ale v tak malém množství (v jedné porci tatarské omáčky, tj. v 15 ml, kterým odpovídá přibližně jedna polévková lžíce, je zhruba 0,04 g worcestrové omáčky), že ji v rozumné míře mohou konzumovat i děti.

 






 


 


Zeleninové saláty


 


Waldorfský salát


Suroviny (na 4 porce):




  • 2 hrsti vlašských ořechů




  • 2 červená jablka (i se slupkou)




  • šťáva z jedné limetky




  • 3 stonky celeru




  • polníček nebo mix salátů




  • 2 lžíce Majonézy Hellmann´s




  • 1 lžíce medu




  • špetka muškátového květu




  • sůl, pepř




Příprava:


Vlašské ořechy orestujeme do zlatova na suché pánvi (nerestujeme je při vysoké teplotě

ani příliš dlouho, jinak zhořknou), polovinu jader necháme vcelku a polovinu nasekáme

na hrubo. Jablka rozkrojíme na osminky, odstraníme z nich jádřince a pokapeme limetkovou šťávou. Stonky celeru nakrájíme na tenké plátky (vzniknou podkovičky).


Do mísy dáme polníček, přidáme celé i nasekané ořechy, osminky jablek a nakrájený celer

a promícháme s dresinkem z Majonézy Hellmann´s, medu, muškátového květu, soli a pepře.


 


 


Caesar salát s kuřecím masem


Suroviny (na 4 porce):




  • 4 ks kuřecích prsou (po 120 g)




  • sůl




  • 6 lžic slunečnicového oleje




  • 2 hlávky římského salátu (nebo ledového salátu)




  • 6 lžic Majonézy Hellmann´s




  • 10 lžic nastrouhaného parmazánu




  • 2 stroužky česneku




  • 2 slané ančovičky




  • čerstvá pažitka




  • čerstvě drcený pepř




  • 4 plátky tmavého toustového chleba




  • parmazánové hobliny




Příprava:


Kuřecí prsa osolíme, zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji (z každé strany asi 1 minutu), i s pánví vložíme do rozehřáté trouby a při 190 °C dopečeme (8 až 12 minut podle tloušťky masa). Maso můžeme také ugrilovat – v tom případě potřeme osolená prsa olejem

a z každé strany grilujeme na rozehřátém grilu zhruba 4 minuty. Upečené nebo ugrilované maso necháme asi 4 minuty odpočinout a pak ho nakrájíme na tenké plátky.


Římský salát natrháme na hrubo, vložíme do větší mísy a promícháme s omáčkou, kterou připravíme z Majonézy Hellmann´s, 2 lžic nastrouhaného parmazánu, prolisovaného česneku, propasírovaných ančoviček, nasekané pažitky, soli a pepře.


Toustový chléb nakrájíme na kostky, opečeme na pánvi (kostky by měly být na povrchu křupavé a zlaté a uvnitř měkké), zasypeme zbylým nastrouhaným parmazánem a promícháme.


Salát s omáčkou naaranžujeme na talíře, poklademe plátky kuřecího masa, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme parmazánovými hoblinami (vytvoříme je s pomocí škrabky na brambory).


 


Okurkový salát s tuňákem


Suroviny (na 4 porce):




  • 1 okurka




  • 1 lžíce Majonézy Hellmann´s




  • 1 lžíce nízkotučného jogurtu




  • 1 lžíce čerstvého kopru




  • 1 stroužek česneku




  • šťáva z 1 citrónu




  • sůl




  • 400 g tuňáka




  • sezamová semínka




  • 4 lžíce olivového oleje




Příprava:


Okurku podélně nakrájíme škrabkou na zeleninu na tenké dlouhé plátky, dáme do mísy, smícháme s Majonézou Hellmann´s, jogurtem, nasekaným koprem, lisovaným česnekem

a citrónovou šťávou, lehce osolíme a necháme odležet.


Tuňáka nakrájíme na špalíčky, osolíme a obalíme v sezamovém semínku. V pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm ze všech stran orestujeme tuňáka (opečeme jenom povrch špalíčků, uvnitř musí zůstat maso nepropečené). Opečené špalíčky tuňáka nakrájíme na plátky a podáváme s okurkovým salátem.


 


Římský salát s krevetami


Suroviny (na 4 porce):




  • 150 g malých loupaných krevet




  • sůl




  • olivový olej




  • pepř nebo chilli koření




  • 200 g římského salátu




  • 100 g černých oliv bez pecek




  • 100 g cherry rajčátek




  • citrónová šťáva




  • 6 lžic Tatarské omáčky Hellmann´s




Příprava:


Krevety omyjeme, osolíme, osmahneme na olivovém oleji a přidáme špetku pepře. Omytý salát natrháme a přidáme k němu černé olivy, přepůlená cherry rajčátka, citrónovou šťávu

a nakonec i krevety. Dochutíme Tatarskou omáčkou Hellmann´s.


 


 


Salát s avokádem a špenátem


Suroviny (na 4 porce):




  • 80 g krůtí šunky




  • 1 ks avokáda




  • 100 g žampiónů




  • 300 g špenátových listů




  • 100 g Tatarské omáčky Hellmann´s




  • sůl, bílý pepř




Příprava:


Šunku nakrájíme na nudličky a orestujeme. Avokádo vypeckujeme, oloupeme a stejně jako žampióny nakrájíme na tenké plátky. Šunku, avokádo a žampióny rozložíme na čerstvé špenátové listy a ochutíme Tatarskou omáčkou Hellmann´s, solí a bílým pepřem.


 


zdroj: Quent

recepty a foto: Hellmann´s

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…