Což takhle dát si špenát?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Špenát nám chutná stále více, protože jeho spotřeba se za poslední desetiletí téměř zdvojnásobila. Patří k hodnotným druhům zeleniny s řadou prospěšných látek.

Což takhle dát si špenát?

Nenáročná jednoletá merlíkovitá rostlina je původem ze střední Asie. Dnes se pěstuje, vyjma tropických oblastí, po celém světě. V Evropě patří mezi největší pěstitele špenátu Itálie, Francie a Německo. I když se dělí na jarní, letní a zimní, na trhu je k dostání v průběhu celého roku. Špenát obsahuje více než 90 % vody, jeho energetická hodnota je tedy (jako u většiny druhů zeleniny) velice nízká.

Ve špenátu se nacházejí bílkoviny, lipidy, sacharidy, nerozpustná i rozpustná vláknina. Z minerálních látek vyniká vysokým obsahem draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, dále obsahuje bor, molybden, selen aj. Ve špenátu najdeme i více kyseliny listové (2,125 mg/kg), vitaminu E (16–25 mg/kg), vitaminu K (2–4,4 mg/kg) a vitaminu C (350–840 mg/kg).

Obsahuje bioaktivní látky, jako jsou karotenoidy, lykopen, dále fenolové kyseliny, kvercetin a další. Obsah betakarotenu se pohybuje okolo 33–89 mg/kg. Vysoké zastoupení kyseliny šťavelové snižuje vstřebávání některých důležitých látek, např. vápníku. Pro neutralizaci kyseliny šťavelové je proto vhodné při úpravě špenátu přidat mléko.

Špenát je velice všestranný, uvádí se, že je nejvíce ze všech druhů listové zeleniny. Je oblíbený po celém světě a najdeme ho snad ve všech světových kuchyních. Má neutrální chuť, dobře se kombinuje s vejci, je výborný v nákypech a omeletách. Pizzy a slané koláče jsou pro něj také vhodnou „destinací“.

Špenát jako zásobárna železa – mýtus, který přetrvává

Ve druhé polovině 19. století vystřelila špenát na vrchol popularity práce, která uváděla, že špenát obsahuje 10x více železa než ostatní druhy zeleniny. V první třetině 20. století pak vše ještě podpořil Pepek námořník se svými „špenátovými svaly“. Nedlouho po tom se však již potvrdily zprávy, že v původní práci se stala chyba (u hodnot železa ve špenátu byla omylem posunuta desetinná čárka o jedno místo doprava) a špenát se svým obsahem železa nijak nevybočuje u listové zeleniny z průměru. Patří mezi potraviny se středním obsahem železa (stejně jako např. ryby, cereálie, petržel), obsahuje ho 10–40 mg/kg. Navíc je železo (stejně jako vápník) kvůli obsahu kyseliny šťavelové ze špenátu využíváno naprosto minimálně. Potravinami bohatými na železo jsou např. maso, vnitřnosti, vejce, luštěniny.

Jak nakupovat špenát

Pokud nekupujete špenátový protlak, ale máte rádi špenát čerstvý, je dobré se při jeho nákupu řídit několika jednoduchými pravidly: • Listy by měly být zelené a svěží. • Nepevné řapíky by vás měly odradit od nákupu.

Foto popis| Foto popis|

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

Populární superpotraviny: Zázvor prodlouží menstruaci a borůvky zvýší cukr

22. 5. | Superpotravinami se to v poslední době všude jen hemží a výživoví poradci si je nemohou vynachválit…