Cukr je novodobý tabák a největší hrozba lidského zdraví současnosti

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Boj s alkoholem a tabákem by měl být odsunut na druhou kolej. Míní to epidemiologové z Liverpoolu, podle nichž největší hrozbu pro lidské zdraví dnes představuje kdysi velmi drahá surovina zvaná cukr. Jednoduché sacharidy jsou pak podle nich novodobým tabákem, který způsobuje závažná onemocnění u stovek milionů lidí na celém světě.

Cukr je novodobý tabák a největší hrozba lidského zdraví současnosti

Za obezitu a choroby s ní související totiž nemohou tuky, ale především jednoduché cukry, jichž do sebe denně ládujeme ohromné množství. A může za to potravinářský průmysl.

Epidemiologové z Liverpoolu vyhlásili Akci proti cukru, která má donutit výrobce potravin, aby omezili používání všech jednoduchých sacharidů – i těch skrytých – v potravinách a pokrmech.

„Cukr je novodobý tabák. Je všude, v slazených nápojích, nezdravých pokrmech rychlého občerstvení a ve všem, co nevědoucím rodičům a jejich dětem cpe cynický potravinářský průmysl, jemuž jde o jediné – o zisk, nikoli o zdraví,“ varuje profesor Simon Capewell z University of Liverpool.

Podle Akce proti cukru sdružující britské zdravotníky není důvod, proč by nemohl potravinářský průmysl snížit používání jednoduchých cukrů o dvacet až třicet procent.

„Omezení používání cukrů může výrazně omezit epidemii obezity a bude mít také výrazný vliv na omezení nemocnosti různými chronickými chorobami,“ tvrdí Akce proti cukru.

Jednoduché cukry jsou dnes ve všem. Slazených a ochucených nápojích, mléčných výrobcích, hotových pokrmech, konzervách a pečivu včetně chleba.

„Musíme chránit zvláště děti před tímto veřejným hazardem se zdravím a potravinářský průmysl musí okamžitě snížit množství cukru, které přidává do výrobků,“ míní britský kardiolog a vědecký šéf Akce proti cukru Aseem Malhotra v rozhovoru pro Daily Express.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Dnes | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…