Cukr je novodobý tabák a největší hrozba lidského zdraví současnosti

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Boj s alkoholem a tabákem by měl být odsunut na druhou kolej. Míní to epidemiologové z Liverpoolu, podle nichž největší hrozbu pro lidské zdraví dnes představuje kdysi velmi drahá surovina zvaná cukr. Jednoduché sacharidy jsou pak podle nich novodobým tabákem, který způsobuje závažná onemocnění u stovek milionů lidí na celém světě.

Cukr je novodobý tabák a největší hrozba lidského zdraví současnosti

Za obezitu a choroby s ní související totiž nemohou tuky, ale především jednoduché cukry, jichž do sebe denně ládujeme ohromné množství. A může za to potravinářský průmysl.

Epidemiologové z Liverpoolu vyhlásili Akci proti cukru, která má donutit výrobce potravin, aby omezili používání všech jednoduchých sacharidů – i těch skrytých – v potravinách a pokrmech.

„Cukr je novodobý tabák. Je všude, v slazených nápojích, nezdravých pokrmech rychlého občerstvení a ve všem, co nevědoucím rodičům a jejich dětem cpe cynický potravinářský průmysl, jemuž jde o jediné – o zisk, nikoli o zdraví,“ varuje profesor Simon Capewell z University of Liverpool.

Podle Akce proti cukru sdružující britské zdravotníky není důvod, proč by nemohl potravinářský průmysl snížit používání jednoduchých cukrů o dvacet až třicet procent.

„Omezení používání cukrů může výrazně omezit epidemii obezity a bude mít také výrazný vliv na omezení nemocnosti různými chronickými chorobami,“ tvrdí Akce proti cukru.

Jednoduché cukry jsou dnes ve všem. Slazených a ochucených nápojích, mléčných výrobcích, hotových pokrmech, konzervách a pečivu včetně chleba.

„Musíme chránit zvláště děti před tímto veřejným hazardem se zdravím a potravinářský průmysl musí okamžitě snížit množství cukru, které přidává do výrobků,“ míní britský kardiolog a vědecký šéf Akce proti cukru Aseem Malhotra v rozhovoru pro Daily Express.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…