Cukr - pochoutka, nebo bílý jed? A čím tedy vlastně sladit?

| Autor: Simona Procházková | Rubrika: Zdraví

O cukru se vedou neustálé diskuze, jedni říkají, že nám prospívá, druzí, že velmi škodí…

Cukr - pochoutka, nebo bílý jed? A čím tedy vlastně sladit?

Co jsou to vlastně cukry?

Cukry jsou sloučeniny uhlíku, kyslíku a vodíku. V těle se metabolizují v glukózu, významný a rychle využitelný zdroj energie. Dělíme je na jednoduché – zde patří glukóza (obsažená v medu a ovoci) a mléčná galaktóza, dále na dvoumolekulární, tedy řepnou či třtinovou sacharózu složenou z glukózy a fruktózy, mléčnou laktózu z glukózy a galaktózy a maltózu, zdvojenou glukózu (obsaženou v pivě a kukuřici). Poslední druh tvoří složené cukry, mezi ně patří amidon obsahující stovky molekul glukózy, které najdeme v obilninách, luštěninách, hlízách brambor či kořenech tuřínu.

Jaké množství cukru je pro organismus zdravé?

Při konzumaci cukru stoupá v krvi hladina glukózy a slinivka břišní začne vylučovat inzulin, který má za úkol udržovat množství glukózy v krvi v rozumné výši. Pokud je slinivka zdravá, reaguje na vyšší přísun cukru vyloučením vyššího množství inzulinu. Je-li však oslabená, nastává problém.

V dnešní době se průměrná spotřeba cukru pohybuje mezi 120 – 200 gramy na osobu za den, což je 4 – 7x více než denní maximum. Pro zdravého člověka je maximální denní dávka přidaného cukru 30 g. To by měl být součet veškerého cukru, který za den vypijeme a sníme – rozhodně ne pouze toho, co si přidáme do kávy či čaje. Denní dávka cukru pro děti se vypočítává dle váhy a jejich energetického výdeje. Obecně se ale udává, že u dětí ve věku 4 – 7 let by neměl cukr přesáhnout hranici 12 g za den. Pro nejmenší není vhodný vůbec.

Cukr ničí cenné látky!

Cukr, převážně v nápojích, vede k významnému překyselení organismu. Důsledkem je pak ztráta minerálů, především vápníku a hořčíku. Alarmující je i fakt, že cukr totálně likviduje selen.

Cukr milují kvasinky

Kvasinky (Candida albicans) jsou nedílnou součástí lidského těla a za normálních podmínek žijí v rovnováze s acidofilem, bakterií napomáhající trávení a vyměšování. Pokud jsou však tyto kvasinky vystaveny působení širokospektrých antibiotik, steroidů, antikoncepčních tablet nebo stravě bohaté na cukry, mohou se přemnožit a vyvolat potíže jako jsou plísňová onemocnění (u žen časté v genitáliích), migréna či alergie. Kvasinky reagují na přísun cukru stejně jako kvasnice na pečení, kynou a kynou. Tělo, které má pravidelný přísun cukru, je pro ně rájem, kde se mohou na teplém a chráněném místě nerušeně množit.

Díky cukru organismus rychleji stárne

Vědecké výzkumy potvrdily, že cukr urychluje stárnutí celého těla. Na pokožce, vlasech a nehtech je však tento proces samozřejmě nejvíce patrný. U kůže navíc funguje jev označovaný jako glykosylace, tzn., že cukr reaguje s kolagenem. Takzvaná Browningova reakce se projevuje meziřetězovou vazbou molekul kolagenu, jejímž důsledkem je snížení pružnosti kůže a výskyt barevných změn typu stařeckých skvrn. Ty jsou způsobeny nadměrnou aktivitou melanocytů, buněk produkujících pigment.

Cukr škodí zubům

Dlouhodobá konzumace sladkostí poškozuje naše zuby. Cukr je totiž hlavní živinou škodlivých bakterií vyskytujících se v zubním plaku. Bakterie cukr rozkládají za vzniku organických kyselin, které pak narušují zubní sklovinu a zapříčiňují vznik a následně šíření zubního kazu.

Cukr chmury nezažene!

Přebytek jednoduchých cukrů také snižuje schopnost soustředění, zhoršuje paměť, vyvolává citovou nestabilitu a způsobuje negativní stavy mysli. Zní to možná prapodivně, vždyť chmury zahání většina lidí právě sladkostmi, ale je to tak. Podrážděnost, přecitlivělost či nervozita může být důsledkem složení stravy a přílišnou konzumací laskomin.

Proč ženy tak rády sladké?

Výzkumy též ukázaly, že ženy jsou více na sladké než muži. Je to způsobeno tím, že ženy upřednostňují sacharidy před bílkovinami v důsledku odlišných chemických procesu probíhajících v jejich mozku. Mají nižší hladinu serotoninu než muži. Během menstruačního cyklu se hladina serotoninu dále snižuje. Pokud klesne pod únosnou mez hladina této látky, která umožňuje vnímat radost, tělo si vyžádá prostě velkou dávku glycidů.

Typy cukrů a jiných sladidel

Bílý cukr

Průmyslově upravený (rafinovaný) cukr, nadměrně zatěžuje organismus a jeho konzumace je spojována s většinou civilizačních nemocí.

Tmavý třtinový cukr

Nejčastěji se jedná o bílý rafinovaný cukr přebarvený třtinovým sirupem či melasou, vypadá sice zdravěji, ale působení je takřka stejné jako u bílého cukru.

Demerara, muscavado, turbinado

Nerafinované přírodní tmavé cukry, mají typicky zajímavou vůni i chuť a jsou lepší alternativou slazení.

Melasa

Melasa je tmavý hustý sirup, který má opravdu specifickou vůni i chuť, obsahuje vysoké množství vápníku, hořčíku a železa.

Javorový sirup

Obsahuje hodně zinku a manganu, ale i tuto pochutinu je dobré konzumovat v omezeném množství.

Fruktóza

Jako součást samotného ovoce či zeleniny je téměř neškodná. Nadměrná konzumace samotné fruktózy jako sladidla je spojována s vážným rizikem srdečních chorob, obezitou a inzulinovou rezistencí vedoucí k diabetu 2. typu.

Glukózo-fruktózový sirup

Tento sirup je velmi nezdravou náhražkou cukru, odborníci na zdravou výživu ho dokonce považují za zdraví nebezpečný. Jeho konzumace přispívá k obezitě, cukrovce, srdečně – cévním chorobám, bolestem hlavy, rakovině i hyperaktivitě.

Slady

Zdravé obilné slady, které může použít do nápojů či dezertů místo cukru. Na trhu jsou v několika variantách – rýžový, ječmenný, kukuřičný a jáhlový.

Umělá sladidla

Nejhorší volbou slazení jsou umělá sladidla. Především aspartam, E – 951, E – 952 aj. Aspartam se skládá ze tří složek, a to z kyseliny asparagové, fenylalaninu a methylalkoholu. Tyto látky se v těle přeměňují, například methylalkohol na formaldehyd a pak na kyselinu mravenčí.

Šokující výsledky výzkumu umělých sladidel

Formalgehyd je karcinogen třídy A. Fenylalanin a kyselina asparagová jsou bez asistence ostatních aminokyselin obsažených v proteinech toxické. Kyselina asparagová způsobuje u pokusných zvířat poškození mozku. Výsledek FDA testů, jimž byl aspartam podroben, uvádí následující symptomy: snížení citlivosti, otupělost, bolesti různých druhů, závratě, zvracení, bušení srdce, úzkost, nespavost a další.

Výzkumníci v Massachusettském technickém institutu zkoumali osoby trpící epileptickými záchvaty, které se objevily právě v důsledku požívání aspartamu. Jejich konečná zpráva je opravdu varující: nabádá k okamžitému stažení těchto produktů z trhu. Například obsažený fenylalanin snižuje práh citlivosti mozku vůči záchvatům a blokuje produkci serotoninu.

Přirozeně sladké potraviny jsou nejlepší volba!

Nejlepším a nejzdravějším zdrojem sladké chuti jsou cukry obsažené ve škrobech. Proto bychom se měli snažit tuto potřebu co nejvíce uspokojovat právě přirozenými potravinami, jako jsou obiloviny, luštěniny a zelenina. Ty obsahují složené cukry, které se již v ústech začínají štěpit na jednodušší chutnající sladce.

Chce to však dát svým chuťovým pohárkům dost času na to, aby postupně odvykly syntetickým příchutím a aby stačily sladkou chuť z přirozených potravin zaregistrovat. K tomu je zapotřebí jídlo opravdu důkladně rozžvýkat. Přirozeně sladkou chuť doplňuje i kořenová zelenina: mrkev, petržel, pastiňák, řepa a celer.

Další články z rubriky

Erwin Kotányi: Klesá obliba klasického guláše

Erwin Kotányi: Klesá obliba klasického guláše

Včera | Erwin Kotányi, pravnuk zakladatele kořenářského impéria, stojí v čele rakouské společnosti KOTÁNYI…

Válka mezi rozumem a citem: Když nás honí mlsná

Válka mezi rozumem a citem: Když nás honí mlsná

Včera | Každý máme chutě, kterých se nedokážeme vzdát. Co dělat, když toužíme změnit životní styl, ale…

BEST OF YOUTUBE aneb Vaše domácí cvičení

BEST OF YOUTUBE aneb Vaše domácí cvičení

29. 5. | 1 | Na internetovém videoserveru YouTube najdete inspiraci, ať už chcete cvičit pět minut nebo čtyřicet…

Zakázané radosti: Káva a čokoláda beztrestně

Zakázané radosti: Káva a čokoláda beztrestně

29. 5. | 2 | Káva a čokoláda nás přitahují svojí vůní i chutí. Jak si je užít, aniž bychom ohrozili váhu a…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou