Cukrovka druhého typu: 4 osvědčené způsoby, jak se jí vyhnout

Cukrovka druhého typu: 4 osvědčené způsoby, jak se jí vyhnout

Cukrovkou druhého typu trpí takřka každý desátý Čech. Na vině jsou špatné stravovací návyky a celkově nezdravý životní styl. Jak se vyhnout tomu, aby nemoc propukla právě u vás, se dozvíte v našem článku…

Každý člověk by měl minimálně jednou ročně absolvovat lékařskou preventivní prohlídku a přesvědčit se, jak je na tom zdravotně a zda mu metabolismus cukrů funguje správným způsobem. Pokud vaše tělo hospodaří s cukrem tak, jak má, můžete si samozřejmě gratulovat. Pokud se však na obzoru rýsuje problém, měli byste upravit váš životní styl. Pokud u vás lékař objeví tzv. prediabates – předstupeň cukrovky, měli byste se nad sebou váženě zamyslet. Prediabetes je naštěstí ještě vratný a vy s ním můžete zabojovat.

Jak se tedy rozvoji diabetu 2. typu zabránit? Nabízíme vám čtyři tipy:

1. Méně stresu

Nadměrná stresová zátěž neprospívá a ani ve vztahu k cukrovce. Recept, podle kterého si můžete ušetřit spoustu zbytečného rozčilování a trápení, kdysi formuloval neznámý autor: „Člověk má mít sílu změnit to, co změnit může, statečnost unést to, co změnit nemůže, a rozum posoudit rozdíl mezi obojím.“ Tato rada je velice účinná a stále aktuální i v dnešní době.

2. Jezte zdravě

Dopřávejte si zdravou stravu s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny. Pomůže vám udržet na uzdě nejen váhu, ale i pochody látkové přeměny. Obezita totiž patří mezi silné rizikové faktory rozvoje cukrovky.

3. Pravidelně si zacvičte

Stejně jako zdravá strava má i cvičení pozitivní vliv na vaši tělesnou hmotnost. Kromě toho kladně ovlivňuje i správné využití inzulinu – hormonu, který umožňuje vstup glukózy do buněk a tím zároveň snižuje její hladinu v krvi. Při sportu se v těle navíc uvolňují tzv. endorfiny, díky kterým se budete cítit dobře i po psychické stránce. Lékaři doporučují alespoň 30 minut cvičení 5× týdně.

4. Poctivě berte předepsané léky

Pokud vám lékař předepsal léky, berte je přesně podle doporučení. Jedině tak budou mít potřebný efekt. Pokud je budete brát jinak, ztratí minimálně část svého účinku nebo by vám mohly i uškodit. Nutno dodat, že při léčbě nebo prevenci cukrovky představují léky pouze její doplněk. Mnohem účinnější je zdravý životní styl. Potvrdila to i nedávná studie provedená americkým Národním institutem pro zdraví.

Doporučujeme

Články odjinud