Cukrovka postihuje mozkové funkce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Cukrovka postihuje hospodaření organismu s glukózou i s ostatními živinami a ovlivňuje tak celkově přeměnu látek v těle. Výzkumy ukazují, že u dospělých také zpomaluje činnost mozku.



Kanadští vědci zjistili, že lidé postižení diabetem mají výrazně zhoršené vyjadřovací a organizační schopnosti. Ve srovnání se zdravými jim dělá větší potíže i udržení pozornosti.

"Výkonné funkce, jak říkáme těmto schopnostem, patří k základním složkám mentálního zdraví," vysvětluje autor studie Dr. Roger Dixon z kanadské univerzity University of Alberta.

Výkonné funkce zahrnují schopnost soustředit se na problém, rychle zpracovat novou informaci a vytvořit adekvátní odezvu.

Vědci sledovali 41 pacientů s cukrovkou typu B a 242 zdravých lidí ve věku 53 až 90 let. Ukázalo se, že mentální funkce se liší jen v malé míře u lidí pod a nad 70 let, ale velký rozdíl je mezi těmi, kteří trpí diabetem a těmi, kteří tuto nemoc nemají.

"Věřím, že pokud zachytíme onemocnění včas, můžeme patřičnou léčbou mozkové funkce zlepšit," domnívá se Dixon.





ČTĚTE TAKÉ:
Princ Harry "utlumil" vztah se zpěvačkou Mollie King: prý moc mluvila





ČTĚTE TAKÉ:
Katie Holmes jako Jackie Kennedyová

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…