Cukrovka výrazně zvyšuje pravděpodobnost infekce pooperačních ran

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Podle australských vědců souvisí infekce pooperačních ran s určitými druhy nemocí. Vyplývá to ze studie zaměřené na odhalení rizikových faktorů pooperačních infekcí. Tyto faktory jsou studií popsány jako funkce místa a příčiny zákroku. Dalším rizikovým faktorem je právě diabetes.

Vědecká skupina pod vedením Dr. Clare Heala z James Cook University sledovala 857 pacientů, kteří prodělali menší chirurgické zákroky na vybraných pracovištích. Sedmdesát čtyři (tedy 8,6 %) pacientů těchto operací trpělo problémy s pooperační infekcí. U pacientů s cukrovkou byl výskyt těchto problémů více než dvojnásobný (18,2 % proti 8,4%). Pravděpodobnost se také zvyšuje u resekcí v oblasti lýtka a chodidla a při operacích nemelanomových nádorových onemocnění kůže.

„U takovýchto pacientů by se mělo zvážit, zda by nebylo užitečné nasadit profylaktická antibiotika“ doporučují v práci její řešitelé. Dodávají, že infekci lze předejít nefarmaceutickými metodami.

Zdroj: HARTMANN - RICO

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…