Cukrovka zpomaluje mozkové funkce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Cukrovka se projevuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Zároveň však postihuje i hospodaření s ostatními živinami a ovlivňuje tak celkově přeměnu látek v organismu. Poslední výzkumy navíc ukazují, že u dospělých cukrovka zpomaluje i činnost mozku.

Kanadští vědci zjistili, že lidé postižení diabetem mají výrazně zhoršené vyjadřovací a organizační schopnosti a potíže jim ve srovnání se zdravými dělá i udržení pozornosti.

"Tyto schopnosti, kterým říkáme výkonné funkce, patří k základním složkám mentálního zdraví," říká autor studie Roger Dixon z kanadské univerzity University Of Alberta.

Výkonné funkce zahrnují schopnost soustředit se na problém, zpracovat rychle novou informaci a podat adekvátní odpověď.

Podle studie zveřejněné v časopise Neuropsychology sledovali vědci 41 pacientů s cukrovkou typu B a 242 zdravých lidí ve věku 53 až 90 let.
Ukázalo se, že mentální funkce se liší jen v malé míře u lidí pod a nad 70 let, ale velký rozdíl je mezi těmi, kteří trpí diabetem, a těmi, kteří tuto nemoc nemají.

"Věřím, že pokud zachytíme onemocnění včas, můžeme patřičnou léčbou mozkové funkce zlepšit," domnívá se Dixon.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…