Cukry ze zeleniny a ovoce chrání před chutí na nezdravé pokrmy

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Pravidelná konzumace zeleniny a ovoce během dne v malých dávkách je účinnou ochranou před nutkáním ke konzumaci jídel z rychlých občerstvení či pokrmů s vysokým obsahem nasycených tuků a jednoduchých cukrů.



Vědci z Yaleské univerzity zjistili, že pokud není mozek po celý den zásoben glukózou, začne nutit svého majitele ke konzumaci nezdravé stravy. A to pak vede k obezitě.

Právě kolísavá a nízká hladina glukózy v mozku je příčinou, proč se lidé přejídají a nárazově do sebe cpou pokrmy z bufetů a rychlých občerstvení. Naopak ti, kteří dokážou mozku dodávat glukózu rovnoměrně po celý den, mají s obezitou a přejídáním nejmenší problémy. Vyrovnané hladiny cukru lze přitom dosáhnout pojídáním malých porcí zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva, těstovin či hnědé rýže po celý den. Tyto potraviny obsahují složitější sacharidy, které se tráví pomaleji dodávají tělu vyrovnanou hladinu glukózy po celý den.

Mozek, který nemá dostatek glukózy, nedokáže zvládat nutkání a odpojuje z činnosti ta centra, která řídí sebeovládání a především ovládání impulsů. Naopak velmi posílena ve své činnosti jsou centra pro vyhledávání uspokojení a potěšení.

„Klíčové pro udržování chuti na nezdravá jídla na uzdě je konzumace zdravých jídel po celý den, což udrží správnou hladinu glukózy v mozku,“ tvrdí profesorka Rajita Sinhaová z Yaleské univerzity.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz





STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…