Cvičte jógu, bojujete tak proti křečovým žilám | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Cvičte jógu, bojujete tak proti křečovým žilám

Trpíte-li tímto zdravotním problémem, pak můžete často pociťovat bolest, únavu nohou a svalové křeče. Dochází k tomu zejména v případě, když dlouho stojíte nebo sedíte, ale také například v těhotenství. Úlevu vám může přinést jóga.

Bez rizika

Mnoho lidí zaujalo toto cvičení hlavně proto, že se díky němu udržují v kondici. Pomáhá totiž zlepšovat pevnost, pružnost a držení těla. Navíc je ve srovnání s mnoha jinými metodami jóga v podstatě bez rizika a je málo pravděpodobné, že by měla negativní dopady na naše zdraví.

Co uleví nohám

Existují rozmanité obměny pozic (asán), díky nimž můžete využít prospěšných vlastností jógy. Následující tři cviky pomáhají konkrétně při odkrvování dolních končetin a ke zrychlení krevního oběhu.

Supta padangusthasana (poloha palce u nohy) . Provádí se vleže s použitím šátku. Zvedněte pravou nohu a umístěte šátek přes střed chodidla, noha je natažená. S výdechem mírným tahem přitahujete nohu k hrudníku. Koleno se nekrčí! Chvíli vydržte a pak nohu pomalu opět položte na zem. Opakujte asi 5 až 8× a poté vyměňte nohy.

Salamba sirasana (stoj na hlavě) . Tato poloha je považována za královnu asán. Protože je poměrně náročná, je lepší ji cvičit pod dohledem zkušeného učitele jógy. Na začátku pravděpodobně také využijete stěnu, o kterou se opřete. Klekněte si, hlavu položte na zem a blokujte ji propojenými prsty. Narovnejte nohy, zvedněte je ze země a pokuste se je narovnat až ke zdi. Vydržte tak několik sekund. Tato pozice stimuluje hypofýzu, zlepšuje cirkulaci krve a zmírňuje stres.

Pozice „nohy na zeď“ . Opřete si nohy o zeď, také hýždě mějte co nejblíže ke stěně. Opatrně pak zvedejte pozadí ze země. Pokuste se zůstat pár minut. Tato poloha svědčí srdci a je velmi prospěšná pro osoby, které trpí křečovými žílami. Jste-li v práci a chcete ulevit těžkým nohám, pak stačí, když si dáte nohy na stůl.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.krecove-zily.cz

Doporučujeme

Články odjinud