Dávání má na mozek mnohem lepší účinky než přijímání

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

O významu darování a poskytování opory druhým píší nejstarší duchovní texty. Už starověcí lidé si uvědomovali, že dávání má na lidskou psychiku velmi pozitivní vliv.



Potvrzují to i nejmodernější neurologické metody zkoumání mozku. Dávání – materiálních věcí i psychické podpory – je skutečně pro mozek mnohem blahodárnější než příjímání.

„Když lidé hovoří o způsobech, jak je opora a podpora dobrá pro naše zdraví, většinou předpokládají, že výhody této podpory pocházejí z té, kterou přijímáme, ale teď se zdá, že zdravotní výhody sociální podpory ve skutečnosti pocházejí z podpory, kterou dáváme my druhým,“ tvrdí docentka psychologie Naomi Eisenbergerová z University of California v Los Angeles.

Když člověk poskytuje podporu druhým, jeho mozek značně omezuje účinky stresu a silně se aktivizuje centrum zpracovávající pocity odměny a užitečnosti. Čím více člověk cítí emocionální propojení s osobou, jíž poskytuje podporu, tím je reakce silnější. A pozitivní účinky na zdraví dávajícího jsou mnohem silnější než na zdraví přijímajícího.






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU





ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…