Definitivně prokázáno: Středomořská strava je pro zdraví nejlepší!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Seznam potravin chránících lidské zdraví je relativně krátký. Vyplývá to z posledního výzkumu, jenž analyzoval téměř 200 studií, kterých se zúčastnilo několik miliónů lidí. K potravinám, které se řadí mezi "dobré", patří zelenina, ořechy a jídla konzumovaná ve Středomoří.



Škodlivé jsou naopak škrobovité potraviny jako bílý chléb nebo nenasycené tuky obsažené v mnoha sladkostech nebo například v hranolkách. Otazníky se stále vznášejí nad masem, vejci, mlékem a dalšími pokrmy, o nichž stále není jasné, jestli srdci prospívají, nebo spíš škodí.

"Byla bych ráda, aby náš výzkum vnesl trochu jasno do toho, co bychom měli a co bychom naopak neměli jíst," říká spoluautorka studie dr. Sonia Anandová z McMasterovy univerzity v kanadském Hamiltonu.

Výzkum, publikovaný v pondělí 13. dubna v časopise Archives of Internal Medicine, se ale nečte jako nákupní seznam. Jeho výsledky vyplývají z analýzy předchozích 189 studií, které se zabývaly podobnou problematikou.
Podle některých z nich je například pro vznik srdečních chorob hlavním rizikovým faktorem právě strava.

Studie nicméně zdůrazňuje, že potravin, které přímo ovlivňují zdraví lidského srdce, je poměrně krátký seznam, zato existuje "šedá zóna", zahrnující veliké množství potravin, jejichž účinek není jasný.

Podle profesorky preventivní medicíny Lindy Van Hornové je poslední výzkum sice spíš rozborem výzkumů předchozích než doporučením pro konzumenty, nicméně znovu potvrzuje přednosti takzvané středomořské stravy bohaté na zeleninu, ořechy, vlákninu, ryby a olivový olej oproti červenému masu, rafinovaným obilovinám a tučným mléčným výrobkům, na které jsou zvyklí lidé na Západě. Van Hornová ale uklidňuje: "Jde o to, co jíte celkově a jaké jsou vaše stravovací návyky. Když si dáte v den zahájení baseballové sezony hot dog, ještě nemusíte mít výčitky svědomí."

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…