Dehydratace v zimě? Víme, jak proti ní bojovat

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Ze všech stran slýcháme, že dodržování správného pitného režimu je nezbytné pro zdravý a spokojený život. V zimě ale na dostatečný příjem tekutin – 2 až 3 litry tekutin denně – často zapomínáme.

Již ztráta jednoho litru vody vůči celkovému objemu našeho těla je považována za lehkou dehydrataci. Ztratíme-li více než 10 litrů, hrozí nám smrt.

Základem pitného režimu je přirozeně voda, ale zvláště v zimě je vhodné ho zpestřit čajem. Kromě toho, že nás vzpruží a dodá nám některé prospěšné látky, má i kladný vliv na naši psychiku.

Krom fyziologických účinků je u čajů velký vliv připisován jejich vůni. To platí zvláště u bylinkových a ovocných čajů, které dokáží provonět vzduch
a navodit příjemnou atmosféru.

Dehydratace je plíživý nepřítel. Pokud se nepohybujeme v extrémních klimatických podmínkách, případně neprovádíme náročné sportovní aktivity, nástup dehydratace mnohdy ani necítíme. Platí jedno zlaté pravidlo – nikdy na žízeň nečekejte! Pokud v průběhu dne ucítíte, že jste čím dál tím více unavení beze zjevného důvodu, zkuste se místo kávy povzbudit třeba hrnkem čaje a vodou.

Pár tipů, jak dehydrataci předcházet:
– Dobrou motivací je mít stále na očích nějakou tekutinu – láhev s vodou anebo konvičku s vonícím čajem, kterou si dáme za úkol vypít.
– V žádném případě v práci nepijte pouze kávu – káva je diuretikum, které působí močopudně a odvodňuje tím organismus.
– Podobně jako káva je silným diuretikem i alkohol. Je tedy vhodné při požívání alkoholu pít i vodu, nebo se dobře napít alespoň po skončení párty. Tělo tak prožije daleko menší šok z dehydratace.

zdroj: AMI Communications

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…