Dehydratace v zimě? Víme, jak proti ní bojovat

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Ze všech stran slýcháme, že dodržování správného pitného režimu je nezbytné pro zdravý a spokojený život. V zimě ale na dostatečný příjem tekutin – 2 až 3 litry tekutin denně – často zapomínáme.

Již ztráta jednoho litru vody vůči celkovému objemu našeho těla je považována za lehkou dehydrataci. Ztratíme-li více než 10 litrů, hrozí nám smrt.

Základem pitného režimu je přirozeně voda, ale zvláště v zimě je vhodné ho zpestřit čajem. Kromě toho, že nás vzpruží a dodá nám některé prospěšné látky, má i kladný vliv na naši psychiku.

Krom fyziologických účinků je u čajů velký vliv připisován jejich vůni. To platí zvláště u bylinkových a ovocných čajů, které dokáží provonět vzduch
a navodit příjemnou atmosféru.

Dehydratace je plíživý nepřítel. Pokud se nepohybujeme v extrémních klimatických podmínkách, případně neprovádíme náročné sportovní aktivity, nástup dehydratace mnohdy ani necítíme. Platí jedno zlaté pravidlo – nikdy na žízeň nečekejte! Pokud v průběhu dne ucítíte, že jste čím dál tím více unavení beze zjevného důvodu, zkuste se místo kávy povzbudit třeba hrnkem čaje a vodou.

Pár tipů, jak dehydrataci předcházet:
– Dobrou motivací je mít stále na očích nějakou tekutinu – láhev s vodou anebo konvičku s vonícím čajem, kterou si dáme za úkol vypít.
– V žádném případě v práci nepijte pouze kávu – káva je diuretikum, které působí močopudně a odvodňuje tím organismus.
– Podobně jako káva je silným diuretikem i alkohol. Je tedy vhodné při požívání alkoholu pít i vodu, nebo se dobře napít alespoň po skončení párty. Tělo tak prožije daleko menší šok z dehydratace.

zdroj: AMI Communications

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…