Den mléka je každý den

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Mezinárodní mlékařská federace vyhlašuje každoročně Den mléka. Letos je tímto dnem 21. květen. Den mléka má co nejširší veřejnosti připomenout význam mléka a výrobků z něj pro lidské zdraví.

Den mléka je každý den


Mezinárodní
mlékařská federace vyhlašuje každoročně Den mléka. Letos je tímto dnem 21.
květen
. Den mléka má co nejširší veřejnosti připomenout význam mléka a výrobků
z něj pro lidské zdraví. Také děti by se měly zapojit do vnímání mléka jako
chutné potraviny. Mléko se v dnešní pestré nabídce nápojů, mnohdy bohužel ne
optimálních z hlediska zdravé výživy, dostalo na okraj zájmu a obliby. Lékaři a
odborníci na zdravou výživu připomínají, že mléčné výrobky jsou důležitým
zdrojem vitaminů, minerálních látek, bílkovin a stopových prvků. Z minerálních látek
v mléce obsažených je přitom nejdůležitější vápník, který lidský organizmus
vstřebává z mléka mnohem lépe než z jiných potravin (u mléka se udává vstřebatelnost
až 90%, zatímco u potravin rostlinného původu se pohybuje jen kolem 10%). Vápník je
důležitý pro stavbu kostí a zubů, ale také pro správnou stažlivost svalů a dobrou
srážlivost krve. Denně potřebujeme našemu tělu dodat asi 1 gram vápníku. Ideálně
bychom měli v průběhu dne zkonzumovat 2-3 mléčné porce.


Odbornice ze Společnosti pro výživu, RNDr. Ludmily Oliveriusové, jsme se zeptali,
kterým mléčným výrobkům dává přednost a proč. L. Oliveriusová říká: "Na
nutriční hodnotu a chuňové vlastnosti mléka má velký vliv způsob jeho zpracování.
Čerstvě nadojené mléko je surovinou a musí se vždy vhodně ošetřit. Nyní se u nás
používají dva základní způsoby ošetření syrového mléka - pasterizace
a sterilizace (UHT). Pasterizace je nejšetrnější způsob ošetření mléka,
ztrácí se při ní pouze 10% vitaminů a minerálních látek a nedochází k téměř
žádným ztrátám bílkovin a nukleotidů. Z čerstvého pasterovaného mléka lze navíc
bez problémů vyrobit zakysané mléčné výrobky (kefír, jogurt, podmáslí, zakysanou
smetanu atd.). Čerstvé mléko je však nutné skladovat v chladu. Naproti tomu při
zpracování mléka sterilizací (UHT metodou) dochází vzhledem k použití vyšší
teploty a tlaku ke ztrátám až 30% vitaminů a minerálních látek a také k částečnému
rozkladu bílkovin a nukleotidů, čímž se snižuje nutriční hodnota i stravitelnost
mléka. Výhodou takto zpracovaného mléka je jeho delší trvanlivost, ale ke ztrátám
vitaminů dochází i v průběhu dlouhodobého skladování. Trvanlivé mléko je tedy
ideální pro domácí zásobu, aby tato potravina v domácnosti nikdy nechyběla, nebo při
cestování, kdy mléku nemůžeme zaručit chladírenskou teplotu. Při každodenním používání
ale dávám přednost čerstvému pasterovanému mléku a zakysaným mléčným výrobkům.
Je dobré vědět, že konzumace zakysaných mléčných výrobků působí proti rakovině
tlustého střeva, upravuje trávící obtíže, snižuje hladinu krevního cukru a
cholesterolu, dokonce zlepšuje stav kůže," dodává L. Oliveriusová.


Při nákupu čerstvého mléka a zakysaných mléčných výrobků se můžeme snadno
orientovat podle obalu. Pasterované mléko a výrobky z něj jsou dnes nejčastěji
baleny do kartónových obalů Pure-PakŽ zakončených charakteristickou stříškou,
která umožňuje pohodlné otevření obalu bez použití nůžek. Některé jsou navíc
doplněny praktickým šroubovým uzávěrem. Výhodou kartonů je dostatečná odolnost
proti poškození a nízká hmotnost. Kartónové obaly také chrání mléčné výrobky
před působením světla, zejména před UV zářením, které může způsobovat rozkládání
tuků a oxidaci vitaminů.


Výrobků z čerstvého mléka je na našem trhu nepřeberné množství. Vybrat si může
skutečně každý. Chceme-li udělat něco pro své zdraví, neměli bychom zapomínat,
že "Den mléka je každý den!"


zdroj: AMI Communications


Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…