Den mléka je každý den

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Mezinárodní mlékařská federace vyhlašuje každoročně Den mléka. Letos je tímto dnem 21. květen. Den mléka má co nejširší veřejnosti připomenout význam mléka a výrobků z něj pro lidské zdraví.

Den mléka je každý den


Mezinárodní
mlékařská federace vyhlašuje každoročně Den mléka. Letos je tímto dnem 21.
květen
. Den mléka má co nejširší veřejnosti připomenout význam mléka a výrobků
z něj pro lidské zdraví. Také děti by se měly zapojit do vnímání mléka jako
chutné potraviny. Mléko se v dnešní pestré nabídce nápojů, mnohdy bohužel ne
optimálních z hlediska zdravé výživy, dostalo na okraj zájmu a obliby. Lékaři a
odborníci na zdravou výživu připomínají, že mléčné výrobky jsou důležitým
zdrojem vitaminů, minerálních látek, bílkovin a stopových prvků. Z minerálních látek
v mléce obsažených je přitom nejdůležitější vápník, který lidský organizmus
vstřebává z mléka mnohem lépe než z jiných potravin (u mléka se udává vstřebatelnost
až 90%, zatímco u potravin rostlinného původu se pohybuje jen kolem 10%). Vápník je
důležitý pro stavbu kostí a zubů, ale také pro správnou stažlivost svalů a dobrou
srážlivost krve. Denně potřebujeme našemu tělu dodat asi 1 gram vápníku. Ideálně
bychom měli v průběhu dne zkonzumovat 2-3 mléčné porce.


Odbornice ze Společnosti pro výživu, RNDr. Ludmily Oliveriusové, jsme se zeptali,
kterým mléčným výrobkům dává přednost a proč. L. Oliveriusová říká: "Na
nutriční hodnotu a chuňové vlastnosti mléka má velký vliv způsob jeho zpracování.
Čerstvě nadojené mléko je surovinou a musí se vždy vhodně ošetřit. Nyní se u nás
používají dva základní způsoby ošetření syrového mléka - pasterizace
a sterilizace (UHT). Pasterizace je nejšetrnější způsob ošetření mléka,
ztrácí se při ní pouze 10% vitaminů a minerálních látek a nedochází k téměř
žádným ztrátám bílkovin a nukleotidů. Z čerstvého pasterovaného mléka lze navíc
bez problémů vyrobit zakysané mléčné výrobky (kefír, jogurt, podmáslí, zakysanou
smetanu atd.). Čerstvé mléko je však nutné skladovat v chladu. Naproti tomu při
zpracování mléka sterilizací (UHT metodou) dochází vzhledem k použití vyšší
teploty a tlaku ke ztrátám až 30% vitaminů a minerálních látek a také k částečnému
rozkladu bílkovin a nukleotidů, čímž se snižuje nutriční hodnota i stravitelnost
mléka. Výhodou takto zpracovaného mléka je jeho delší trvanlivost, ale ke ztrátám
vitaminů dochází i v průběhu dlouhodobého skladování. Trvanlivé mléko je tedy
ideální pro domácí zásobu, aby tato potravina v domácnosti nikdy nechyběla, nebo při
cestování, kdy mléku nemůžeme zaručit chladírenskou teplotu. Při každodenním používání
ale dávám přednost čerstvému pasterovanému mléku a zakysaným mléčným výrobkům.
Je dobré vědět, že konzumace zakysaných mléčných výrobků působí proti rakovině
tlustého střeva, upravuje trávící obtíže, snižuje hladinu krevního cukru a
cholesterolu, dokonce zlepšuje stav kůže," dodává L. Oliveriusová.


Při nákupu čerstvého mléka a zakysaných mléčných výrobků se můžeme snadno
orientovat podle obalu. Pasterované mléko a výrobky z něj jsou dnes nejčastěji
baleny do kartónových obalů Pure-PakŽ zakončených charakteristickou stříškou,
která umožňuje pohodlné otevření obalu bez použití nůžek. Některé jsou navíc
doplněny praktickým šroubovým uzávěrem. Výhodou kartonů je dostatečná odolnost
proti poškození a nízká hmotnost. Kartónové obaly také chrání mléčné výrobky
před působením světla, zejména před UV zářením, které může způsobovat rozkládání
tuků a oxidaci vitaminů.


Výrobků z čerstvého mléka je na našem trhu nepřeberné množství. Vybrat si může
skutečně každý. Chceme-li udělat něco pro své zdraví, neměli bychom zapomínat,
že "Den mléka je každý den!"


zdroj: AMI Communications


Další články z rubriky

Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Máte antibiotika? Zvolte vhodnou stravu, abyste si neuškodila

Dnes | Když už nemoc postoupí tak, že pomohou jen antibiotika, nemá smysl se bránit. Léky vás sice zbaví…

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

Jak upéct skvělou domácí vánočku. Zkuste recept našich babiček

15. 12. | Na první pohled je pečení vánočky složitá záležitost, které se nejeden začátečník zalekne. Když ale…

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

Co jste nevěděli o virózách: 10 základních informací

14. 12. | 3 | Opakuje se to každý rok a všichni to dobře známe. Náhle nás přepadne teplota, bolest svalů,…

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

6 nejlepších kuchařek, které chcete najít pod stromečkem na Vánoce 2017

13. 12. | Pokud rádi vaříte, kuchařek není nikdy dost. Přinášíme vám šest kousků, které udělají radost…