Dentální hygiena není módní záležitost, ale nutnost

Dentální hygiena není módní záležitost, ale nutnost

Preventivní prohlídky jsou jedním ze základních kamenů správné péče o dutinu ústní. Rozhodně to ale neznamená, že tím péče o ústní dutinu končí. Spolu s pravidelnými stomatologickými prohlídkami je vhodné absolvovat dvakrát až třikrát ročně i dentální hygienu. Názor, že ošetření od profesionální dentální hygienistky je pouze výdobytkem doby, která se snaží ždímat naše peněženky, není podle dentistů vůbec na místě.

V první řadě je nutné si uvědomit, že dentální hygiena není kosmetický či zkrášlovací zákrok. Jde o léčebný proces, kterým se odstraňují příčiny zánětu dásní (gingivitidy) a parodontitidy. Námitka, že naši předci takovou proceduru nepotřebovali, je sice pravdivá, ale lze ji vyvrátit argumentem o zdraví a kvalitě zubů dotyčných lidí. Ani dnes nejsou výjimečné případy, kdy člověk přijde o všechny zuby kolem padesátého roku. A to vše hlavně v důsledku neléčeného zánětu dásní a následné parodontitidy.

Navíc se každý medicínský obor vyvíjí a přicházejí stále nové metody, které se snaží zlepšit kvalitu života a léčit dříve nevyléčitelné nemoci. Stomatologie není výjimkou.

Dentální hygiena: co vás čeká krok za krokem

V případě, že se bojíte dobrovolně si sednout do zubařského křesla a hodinu v něm setrvat, pak vězte, že tato obava je pouze z neznalosti procedury. Pokud jdete na dentální hygienu poprvé, pak pro vás možná některé úkony nebudou úplně příjemné, ale bolest cítit opravdu nebudete.

  • Rozhovor – Dentální hygiena začíná krátkým rozhovorem s profesionální hygienistkou. Bude se ptát, jak a čím si čistíte chrup, zda chodíte na pravidelné prohlídky ke svému zubnímu lékaři či zda máte nějaké bolestivé potíže.
  • Prohlídka dutiny ústní – Pak už může nastat samotný výkon. K objektivizaci úrovně ústní hygieny se používají indexy krvácivosti dásní. Zdravé dásně nekrvácí. Jelikož hygienistka prohlíží dutinu ústní opravdu pečlivě, může se stát, že narazí i na nějaké kazy a doporučí vám návštěvu zubního lékaře.
  • Čištění zubů – A přichází samotné čištění zubů. Je nutné odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Tento kámen má skoro každý z nás. Dále následuje pískování (tzv. air flow), kdy se pomocí velmi jemného písku odstraňují zbytky zubního kamene a především pigmentace na zubech, které jsou způsobeny potravou nebo kouřením. V dalším kroku je odstraněn i poddásňový kámen, což je také součást léčby parodontitidy. V případě diagnostiky parodontitidy je ale vhodné stav předem konzultovat se zubařem, který stanoví přesný léčebný proces.
  • Instruktáž aneb Jen kartáček nestačí – Součástí dentální hygieny je i podrobná instruktáž správné techniky čištění zubů. „Důkladná domácí péče je jedním ze základních předpokladů pro zdravé zuby a dásně. Často se setkávám s lidmi, kteří se velmi diví, že jejich zuby či dásně nejsou v dobrém stavu, a přitom si zuby pravidelně čistí. V takovém případě je s největší pravděpodobností na vině jejich špatná technika čištění zubů,“ upozorňuje MUDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Důležité je také si uvědomit, že samotný kartáček a pasta nestačí. Zub má pět plošek, které je potřeba vyčistit. Je tedy nutné používat i mezizubní kartáčky a zubní nit. Právě nedostatečně čištěný mezizubní prostor je častou příčinou onemocnění dásní. Hygienistka či lékař vám poradí, jaký zubní kartáček máte používat, a co je hlavní, doporučí vám, které z palety mezizubních kartáčků jsou pro vás vhodné. A nedivte se, když budete odcházet s několika velikostmi kartáčků na čištění mezizubí. Jen málokdo je takový šťastlivec, že má všechny mezizubní prostory stejně veliké.
  • Kontrolní návštěva – Posledním krokem je kontrolní návštěva u hygienisty v individuálně stanoveném čase. Specialista se přesvědčí, zda jste zvládli techniku čištění chrupu tak, aby byla vaše denní ústní hygiena co nejefektivnější. Případně provede reinstruktáž správné péče o zuby a dásně.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud