Deprese ohrožuje zdraví víc než chronické nemoci

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Výzkum Světové zdravotnické organizace (WHO) ukázal, že deprese má na zdraví větší dopad než artritida, angina pectoris, astma nebo cukrovka.

Studie, která zkoumala zdraví více než 245 000 lidí, ukázala, že zvláště ohrožení jsou ti, kteří trpí nejen depresí, ale i dalším chronickým onemocněním. Vědci dospěli k jednoznačnému závěru, že kvalitnější léčba deprese by přispěla ke zlepšení celkového zdraví populace. Do budoucna je naprosto nevyhnutelné investovat více finančních prostředků do duševního zdraví.

Doktor Somnath Chatterji a jeho kolegové se pomocí dotazníku zkoumali zdraví lidí z více než šedesáti zemí světa. Ptali se jich na zdraví obecně, na spánek, bolesti, případné problémy se soustředěním a podobně. Také se ptali na to, jak lidé zvládají každodenní fungování. I když vzali v potaz faktory, jako je chudoba či jiné nemoci, zjistili, že na zhoršování zdraví má největší vliv deprese.
Doktor je přesvědčen, že deprese má devastující následky na vztahy, finanční situaci i tělesné zdraví lidí, kteří jí trpí.

"Léčba deprese musí být postavena na stejnou úroveň jako léčba jiných nemocí. Musí být podstatně dostupnější. Mnoho pacientů čeká na první schůzku s terapeutem měsíce nebo dokonce i léta," říká.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…