Deprese přímo souvisí s cukrovkou

Deprese přímo souvisí s cukrovkou

Cukrovka a deprese spolu jdou ruku v ruce. Nejen, že pacientům s cukrovkou 2. typu hrozí deprese, ale je to i naopak. U jedinců, trpících depresí, se může vyvinout cukrovka.

Nové výzkumy amerických vědců potvrzují, že lékaři by se měli více zabývat riziky, která hrozí pacientům s jednou nebo druhou diagnózou.

"Podle našich studií mají pacienti s cukrovkou dvakrát častěji příznaky deprese. Je to buď tím, že onemocnění depresí vede ke vzniku cukrovky 2. typu nebo naopak, cukrovka vyvolává deprese," vysvětluje doktorka Sherita Hill Goldenová z Univerzity Johna Hopkinse. Úkolem jejího týmu bylo zjistit, jestli byla "dřív slepice nebo vejce".

Dosavadní studie ukázaly, že při léčené depresi žijí lidé s cukrovkou déle.

Autoři nového výzkumu provedli dvě analýzy. V první zjistili, že u léčené cukrovky 2. typu se během tří let objevily příznaky deprese v 54 procentech, zatímco u cukrovky neléčené žádné symptomy nebyly. Vědci se domnívají, k depresi přispívá samotná léčba.

Ve druhé analýze se potvrdilo, že čím silnější jsou projevy deprese, tím víc stoupá riziko vzniku cukrovky. "Lidé s depresí spotřebovávají více kalorií, jsou méně psychicky aktivní a častěji kouří. Jsou zkrátka celkově v horší tělesné kondici," říká Goldenová a dodává: "Proto je důležité, aby se léčba těchto pacientů zaměřila také na změnu jejich životního stylu."

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

ČTĚTE TAKÉ:
Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

Doporučujeme

Články odjinud