Děti diabetiček jsou ohroženy častějšími vývojovými vadami

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Děti, jejichž matky před otěhotněním onemocněly cukrovkou, jsou několikanásobně náchylnější ke vzniku vývojových vad. Dokazuje to nová studie zveřejněná v odborném časopise American Journal of Obstetrics & Gynekology.

Doktor Adolfo Correy z amerického Národního centra pro vývojové vady, který studii vedl, tvrdí, že samostatné vývojové poruchy jsou u těchto dětí až čtyřnásobně častější a mnohočetné vady se vyskytují dokonce osmkrát častěji než u zdravých žen. Postižení se projevuje i u dětí žen trpících pouze těhotenskou (gestační) cukrovkou, ale jen v případě, že trpí nadváhou a jejich index tělesné hmotnosti přesáhne číslo 25. Ačkoli souvislost mezi vývojovými vadami a cukrovkou je známa již dlouhou dobu, podobná studie dosud nebyla uskutečněna.

Na vzniku cukrovky se kromě vnějších vlivů podílí i genetická predispozice.
"Děti z rodin postižených diabetem jsou skutečně častěji ohroženy vývojovými vadami," říká MUDr. Květuše Čechová ze společnosti Synlab a vysvětluje: "Mechanismus vlivu kolísání hladiny cukru v krvi matky na vývoj plodu není dosud zcela objasněn. Pokusy na zvířatech ukazují, že její snížení na 50 procent normálu vede ke změnám vývoje plodu a při snížení na 30 až 40 procent dochází k jeho úmrtí."

Jak cukrovce předejít
"Pokud jde o poškození plodu, nejčastěji se vyskytuje jeho nadměrná velikost a v tomto případě riziko pro matku i dítě při porodu. Dítě je ohroženo poporodní hypoglykémií, poruchami dýchání, může mít zvětšené srdce nebo jiné orgány. Zmnožené červené krvinky u postiženého novorozence mohou způsobit trombózu."

Doktorka Čechová zároveň upozorňuje, že vzniku cukrovky, lze předejít správnou životosprávou. Tou je racionální výživa s vyváženým podílem bílkovin, uhlovodanů, tuků, vitamínů a minerálů, dostatek pohybu. Důležitá je i přiměřená pracovní zátěž střídaná s pravidelným odpočinkem.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…