Dětí starších otců dříve umírají

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nová vědecká studie prokázala, že u dětí starších otců existuje dvakrát větší riziko, že se neodžijí dospělosti, než u dětí mužů pod třicet let.

Výzkum více než 100 000 dětí ukázal, že děti, které byly počaty muži nad 45 let, mají o hodně menší šanci, že se dožijí věku devatenácti let, než děti mužů ve věku 25-29 let. Je to s největší pravděpodobností proto, že se u těchto dětí častěji projevují vrozené poruchy jako je autismus, schizofrenie či epilepsie.

Dánská studie, jedna z největších svého druhu, tak dodala další důkazy, že takzvané biologické hodiny tikají nejen ženám, ale i mužům.
"Riziko otcovství v pokročilejším věku je značné a je to něco, čeho si mnozí lidé nejsou vědomi," říkají vědci z university ve městě Aarhus.

V rámci studie Dánové sledovali 100 000 prvorozených dětí až do dovršení osmnácti let života. Během té doby 831 z nich zemřelo, z toho většina v prvním roce života. Analýza prokázala jasnou souvislost mezi příčinou smrti a věkem otce. Ukázalo se, že u dětí otců pod dvacet let a nad 45 let je o 88 procent větší riziko předčasného úmrtí než u dětí otců ve věku mezi 25 až 29 let.

Jak uvádí list Daily Mail, u dětí velmi mladých otců za většinu úmrtí mohl věk matky i sociální situace rodičů, ale u dětí starších otců byl jediných společným faktorem otcův věk.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…