Detoxikační diety jsou jen módní výstřelek

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pokud se sami sebe ptáte, jsou-li detoxikační diety spíše zdravým způsobem životosprávy nebo naopak posledním módním výstřelkem, pak se přikloňte spíše ke druhé variantě. Při svých nedávných výzkumech to udělali i američtí vědci.

"Je vyloučeno, aby se tělo během třítýdenní diety kompletně zbavilo všech toxinů. Žádný podobný proces prostě neexistuje," říká doktor Peter Pressman, který pracuje jako asistent klinické medicíny na Jihokalifornské univerzitě. Podle něj může být podobná dieta dokonce nebezpečná, pokud se do ní člověk pustí bez předchozího lékařského vyšetření a lékařského dohledu.

Za pravdu mu dává také doktor Roger Clements, chemik farmakologické školy U.S.C., podle nějž tělo sice potřebuje přebytečné toxiny odstraňovat, ale má k tomu vlastní prostředky, jimiž jsou játra a zažívací trakt.

"Játra a zažívací trakt jsou dokonalou továrnou, která spálí všechno, co do těla nasbíráme," tvrdí doktor Clements.

Autoři detoxikačních diet s odborníky ovšem nesouhlasí a tvrdí, že pouze jimi doporučované způsoby stravování jsou budoucností medicíny.
"Nemůžete žít ve znečištěném prostředí, dýchat nečistoty, jíst stravu kontaminovanou jedy a pesticidy a být zdraví," tvrdí spoluautor jednadvacetidenní detoxikační diety John Wood, který svůj program považuje za jediný, který může lidské tělo kompletně zbavit toxinů.

Jeho úspěch údajně spočívá v tom, že se člověk vzdá živočišných potravin a mléčných výrobků a stane se veganem.
Ačkoliv proti sobě zastánci detoxikačních diet a odborníci zbrojí, oba znesvářené tábory se shodují na tom, že by se lidé měli před zahájením detoxikační životosprávy ujistit prohlídkou u lékaře, zda jsou na ni připraveni a zda netrpí chronickými nemocemi. (Plus)

Jste zastánci detoxikačních diet?

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…