Dieta z doby kamenné pomůže shodit kila, ale je také prevencí rakoviny tlustého střeva

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Tzv. paleolitická dieta neboli jídelníček podle doby kamenné patří k těm dietám, které rychle a výrazně pomáhají shodit nadbytečná kila a udržet si zdravou postavu. Podle amerických lékařů je mimo toho rovněž prevencí nádorového onemocnění tlustého střeva. To je přitom nejčastější rakovinou Čechů, které toto onemocnění trápí v největší míře ze všech národů světa.

Dieta z doby kamenné pomůže shodit kila, ale je také prevencí rakoviny tlustého střeva

Paleolitická dieta vychází z jídelníčku lovců sběračů, takže zahrnuje všechny plody, ovoce a zeleninu, obiloviny, luštěniny a libové maso. Tato strava vylučuje potraviny jakkoli upravené a zpracované, tedy konzervy, hotová jídla, mléčné výrobky, uzeniny, sladkosti, pečivo, těstoviny a tak dále.

Vědci z Emory University v Atlantě sledovali přes dva tisíce mužů a žen a zjistili, že ti, kteří se stravovali jako lidé doby kamenné, nebo se tomuto jídelníčku nejvíce blížili, byli ohroženi mnohem méně rakovinou tlustého střeva. Zatímco u žen bylo riziko nižší o devětadvacet procent, u mužů dokonce o jednapadesát, tedy poloviční. Jídelníček středomořských národů riziko rakoviny tlustého střeva snížil o šestadvacet procent u žen a dvaačtyřicet procent u mužů.

„Tato studie dokazuje, že strava paleolitických lidí a středomořských národů má velkou hodnotu. Nicméně žijeme v jednadvacátém stolení, není pro nás možné žít jako pralidé. Ale místo striktního dodržování těchto jídelníčků můžeme začlenit jeho prvky do svého životního stylu. Pokud lidé v osmdesáti procentech případů nakoupí čerstvé potraviny a uvaří z nich místo polotovarů a hotových jídel, tak to bude znamenat obrovskou změnu k lepšímu,“ tvrdí doktorka Sarah Schenkerová z Emory University v Atlantě.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…