Dietní jídelníček v zimě + zahřívací potraviny

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zdraví

Nechápete, proč je těžší si v zimě udržet štíhlou linii? Vysvětlení je zcela jednoduché. Chlad a nedostatek sluníčka mají na náš organismus celkově negativní dopad. Cítíme se unavení, ospalí, podléháme depresím a naše tělo má mnohem horší spalování. Připravili jsme pro vás pravidla zimního jídelníčku. Jaké potraviny jíst a na co si dát pozor?



V chladných dnech si tělo uchovává tukové zásoby. Ochlazuje se, což znemožňuje odbourávání tukových buněk. Nemáme dost sil, abychom si šli zacvičit nebo se projít, a místo toho popíjíme svařená vína nebo mlsáme bábovku k horkému čaji.

Jak se tomuto zimnímu období bránit? Stačí pozměnit jídelníček, soustředit se na potraviny, které tělo rozehřejí a opět nastartují metabolismus. Správná zimní strava zmírní touhu po sacharidech a dodá tělesnou energii.

V zimně zapomeňte na klasické dietní MENU v podobě zeleniny a sucharů. Tahle strava totiž organismus ochlazuje, což brzdí spalování tuků. Máme pro vás tip na „zahřívací potraviny“.

ZAHŘÍVACÍ POTRAVINY
- Kuřecí, skopové, jehněčí maso
- Plísňové, kozí a ovčí sýry
- Maliny, datle, fíky
- Česnek, cibule, pórek, křen, chilli papričky
- Skořice, zázvor, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř
- Mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
- Zeleninové polévky
- Rýže, pohanka

Pravidla zimního jídelníčku:

- Hlídejte si přísun cukru (pokles cukru způsobuje únavu a následné přejídání, proto doporučujeme odstup mezi jídly maxim 2 hod)
- Zaměřte se na omega-3 kyseliny – mají antidepresivní efekt (tučnější ryby, řepkový olej)
- Jezte pokrmy bohaté na sacharidy a bílkoviny doplněné zeleninou a ovocem
- Každý den zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky – dodají tělu serotonin, který upravuje výkyvy nálad
- Dopujte se kuřecím masem, vejci a krevetami, ovesnými vločkami
- Cvičte pravidelně, ale nepřetěžujte se
- Snažte se být co nejvíce na denním světle
- Hodně spěte




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!






Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…