Dietní jídelníček v zimě + zahřívací potraviny

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zdraví

Nechápete, proč je těžší si v zimě udržet štíhlou linii? Vysvětlení je zcela jednoduché. Chlad a nedostatek sluníčka mají na náš organismus celkově negativní dopad. Cítíme se unavení, ospalí, podléháme depresím a naše tělo má mnohem horší spalování. Připravili jsme pro vás pravidla zimního jídelníčku. Jaké potraviny jíst a na co si dát pozor?



V chladných dnech si tělo uchovává tukové zásoby. Ochlazuje se, což znemožňuje odbourávání tukových buněk. Nemáme dost sil, abychom si šli zacvičit nebo se projít, a místo toho popíjíme svařená vína nebo mlsáme bábovku k horkému čaji.

Jak se tomuto zimnímu období bránit? Stačí pozměnit jídelníček, soustředit se na potraviny, které tělo rozehřejí a opět nastartují metabolismus. Správná zimní strava zmírní touhu po sacharidech a dodá tělesnou energii.

V zimně zapomeňte na klasické dietní MENU v podobě zeleniny a sucharů. Tahle strava totiž organismus ochlazuje, což brzdí spalování tuků. Máme pro vás tip na „zahřívací potraviny“.

ZAHŘÍVACÍ POTRAVINY
- Kuřecí, skopové, jehněčí maso
- Plísňové, kozí a ovčí sýry
- Maliny, datle, fíky
- Česnek, cibule, pórek, křen, chilli papričky
- Skořice, zázvor, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř
- Mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
- Zeleninové polévky
- Rýže, pohanka

Pravidla zimního jídelníčku:

- Hlídejte si přísun cukru (pokles cukru způsobuje únavu a následné přejídání, proto doporučujeme odstup mezi jídly maxim 2 hod)
- Zaměřte se na omega-3 kyseliny – mají antidepresivní efekt (tučnější ryby, řepkový olej)
- Jezte pokrmy bohaté na sacharidy a bílkoviny doplněné zeleninou a ovocem
- Každý den zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky – dodají tělu serotonin, který upravuje výkyvy nálad
- Dopujte se kuřecím masem, vejci a krevetami, ovesnými vločkami
- Cvičte pravidelně, ale nepřetěžujte se
- Snažte se být co nejvíce na denním světle
- Hodně spěte




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!






Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…