Doba jedová: Jezte jídla, která neškodí

Doba jedová: Jezte jídla, která neškodí

Éčka, ztužené tuky, umělé přísady – to vše denně konzumujeme, aniž bychom věděli, co přesně to s naším tělem dělá. Naučte se číst etikety a vyhněte se těm nejškodlivějším přísadám v potravinách.

Bojíte se „éček“?

Je až s podivem, že v jednom výrobku můžeme najít (mnohdy zbytečně) až desítky potravinářských aditiv. Je dobré říci, že ne všechny tyto látky jsou škodlivé nebo nebezpečné, přesto je však namístě otázka, zda je nutné je do potravin přidávat. „Přestože označení „éčka“ v lidech automaticky vyvolávají negativní postoj, nemusíte se bát úplně všech. Existují škodlivá, ale i úplně nevinná éčka. Mnoho z nich je naprosto neškodných. Třeba přírodní barviva, jako je kurkumin E100 (přírodní žluť) nebo E160a karoten (přírodní oranž). Své éčko má i kyselina askorbová E300, což je vlastně vitamin C, i pektin E440, obsažený v marmeládách. Na druhé straně existují i „éčka“, kterým byste se měli razantně vyhýbat a která by se ani neměla v potravinách objevovat. Mezi rizikové patří např. aspartam E951, cyklamáty E952, dusitan sodný E250 nebo potravinářská barviva E122, E124 a E129 a další. Řešením je poznamenat si ta nejhorší z nich a při nákupu se trochu více zaměřit na etiketu,“ říká Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Jste to, co jíte

Chcete-li se cítit a vypadat dobře, pak je lepší se některým potravinám úplně vyhýbat. „I když jsou to potraviny chutné, pro život je nepotřebujete. Kromě toho, že možná právě kvůli nim se nemůžete zbavit přebytečných kilogramů, mají také negativní vliv na vaše zdraví,“ vysvětluje odbornice. Které to jsou?

Výrobky obsahující ztužené tuky

Sice by tuky měly tvořit zhruba 30 % z našeho denního energetického příjmu, ale ve velké míře by to měly být tuky zdraví, které pozitivně působí na mozek, srdce, pleť i imunitu. Při zkoumání etikety se zaměřte na na použití „ztuženého rostlinného tuku“, který je zdrojem transnenasycených mastných kyselin (TFA) škodících našemu zdraví. „Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztužením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes 2. typu. Transnenasycené mastné kyseliny najdeme v některých druzích čokolády, čokoládových figurkách, v hnědých polevách croissantů, sladkých tyčinkách, zákuscích, pomazánkách, křupkách, obložených bagetách, pečivu atd. Přidávají se především pro jejich chuťové vlastnosti a delší trvanlivost. V přirozené podobě se zmíněné tuky vyskytují i v produktech z přežvýkavců (př.: máslo, maso ze skotu),“ vysvětluje Bc. Kamila Novotná.

Umělá sladidla

Konkrétně látky Aspartam (E951), Sacharin (E954) a Cyklamát (E952) jsou užívány v nejrůznějších potravinářských výrobcích, nápojích a žvýkačkách. Aspartam je látka, která může citlivějším osobám a dětem způsobovat různé zdravotní potíže. „Objevit se tak mohou závratě, bolesti hlavy, kožní problémy nebo poruchy chování u dětí,“ varuje specialistka. Objevují se také informace, že při trávení tohoto sladidla může tělo produkovat nebezpečný formaldehyd. Sacharin je používá nejčastěji jako sladidlo nápojů pro diabetiky. Jeho dlouhodobá konzumace se však nedoporučuje, protože může vést ke vzniku rakoviny močového měchýře. Cyklamát je sladidlo, které je např. v USA zakázáno, na rozdíl od České republiky.

Glutamát sodný (E621)

Jde o látku, která zvýrazňuje u výrobků (masné výrobky, instantní polévky, omáčky, kořenící směsi, pochutiny, apod.) chuť a vůni. Jde o látku, která může způsobovat mnohé alergické reakce a rozhodně není vhodná po děti. „Po konzumaci velkého množství potravin obsahujících glutaman se mohou objevit bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, atd.,“ říká odbornice.

Dusitan sodný (E250)

Jde o konzervant a stabilizátor a používá se zejména v masných výrobcích a uzeninách. „Právě ten dodává těmto výrobkům typickou barvu, chuť a ničí nežádoucí mikroorganismy,“ tvrdí Novotná a dodává, že jde o látku, která je v některých zemích zakázána kvůli prokázaným negativním účinkům na lidské zdraví.

Barviva

Koblihy, croissanty a zvláště pak ty extra barevné a skvěle vypadající donuty obsahují vysoké množství tuků a cukrů, u donutů pak ještě koktejl dochucovadel a barviv. „Jde-li o barevné polevy (banánová, jahodová, vanilková atd.), tak vězte, že většinou skutečně nejde o rozmačkané ovoce, ale o žluté karoteny nebo syntetický tartrazin, který je z uhelného dehtu a může způsobovat dětskou hyperaktivitu a alergie. Croissanty, donuty i koblihy dodávají především mnoho prázdných kalorií,“ vysvětluje Bc. Kamila Novotná.

Doporučujeme

Články odjinud