Dokáže hudba od Mozarta léčit?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Vědci došli k přesvědčení, že epilepsii příznivě ovlivňuje hudba, konkrétně dílo Wolfganga Amadea Mozarta. Konstatovali to poté, co u epileptiků došlo k výraznému snížení počtu záchvatů po poslechu krátkých pasáží jedné ze sonát velkého skladatele.

Dokáže hudba od Mozarta léčit?


Vědci došli k přesvědčení, že epilepsii příznivě ovlivňuje hudba,
konkrétně dílo Wolfganga Amadea Mozarta. Konstatovali to poté, co u
epileptiků došlo k výraznému snížení počtu záchvatů po poslechu krátkých
pasáží jedné ze sonát velkého skladatele. Po tomto nečekaném zjištění
následovala řada dalších testů, jejichž účelem bylo zjistit, zda může
mít také jiná hudba stejně pozitivní vliv jako mají Mozartovy skladby.


Podle názoru vědců z mezinárodního týmu může vyvolat takzvaný
„Mozartův efekt“ velmi úspěšně také hudba Johana Sebastiana Bacha.

Pacienti, kteří si poslechli desetiminutový úryvek Mozartovy sonáty, se následně
podrobili testování, v jehož průběhu vědci zjistili, že se pacientům výrazně
zlepšily také prostorové návyky, jako například cílené stříhání či
vystřihování papíru a jeho skládání a rolování.

Zdá se ovšem, že díla hudebních géniů zdaleka neovlivňují jen druh Homo
sappiens. Testování krys prokázalo, že tito hlodavci po vyslechnutí stejné
sonáty dokážou projít labyrintem podstatně rychleji, než bez hudebního
„předkrmu“.

Ne všichni světoví vědci sdílí nadšení nad výsledky dosažené mezinárodním
výzkumným týmem. Jeho vedoucí, profesor J. Jenkins však tvrdí, že jeho
lidé mají nejen potřebný široký klinický vzorek, ale také dostatek
faktorů potvrzujících získané výsledky.

Výzkumy týmu profesora Jenkinse navíc prokázaly, že lidský mozek využívá
velké množství svých sektorů pro poslech hudby. Levá mozková hemisféra
zpravidla zpracovává rytmus a výšky zvuku, zatímco pravá barvu a melodii.


zdroj: Plus


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…