Dokáže pokrok zastavit rakovinu? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Dokáže pokrok zastavit rakovinu?

Řady lidí přeživších rakovinu se v příštích letech mají zejména díky novým výzkumům a lékům rozšířit. Nejde ovšem jen o léky, svůj podíl na zlepšení má i prevence a včasné odhalení nádorů prostřednictvím modernějších zobrazovacích metod. V USA se například značně zvýšil počet lidí s více než pětiletým přežitím rakoviny. Od roku 1975 je těchto lidí více o rovnou třetinu.

Co vede ke zvýšení počtu přeživších

1. Rozvoj genetiky

Nové výzkumy v genetice umožňují vytvářet účinnější léky, navíc tzv. na míru. Objevy genetických mutací, které stojí za vznikem rakovinné buňky a jejího nekontrolovaného množení, úplně změnily přístup vědců pracujících na rozvoji nových léků. Mutacím dnes rozumíme lépe než v minulosti, dokonce jsme schopni do určité míry popsat proces biochemických dějů, který vede ke zvratu normální buňky v rakovinnou. Také lépe chápeme, proč některý pacient na léčbu reaguje a druhý ne. Všechno tohle poznání pak umožňuje vytvářet účinnější léky.

2. Cílená léčba

Jde o rozvoj nových a účinnějších cest, kterými lék míří přímo k rakovinným buňkám kdekoli v těle. Každá taková buňka má na svém povrchu něco jako "směrovací číslo" – konkrétně jde o malé molekuly, proti kterým jsme u některých typů schopni vyvinout protilátky. Tím, že spojíme tuto protilátku a látku používanou v chemoterapii, dostaneme léčivý "balíček" na místo určení. Velkou výhodou cílené léčby je, že v ideálním případě nepoškozuje ostatní tkáně a je zaměřena pouze na rakovinné buňky.

3. Ovládání imunitního systému

Jedná se o využití vlastního imunitního systému tak, aby napadal agresivněji rakovinné buňky. Uplynulo století od doby, kdy si vědci poprvé všimli, že v určitých případech došlo ke zmenšení nádoru v důsledku akutní infekce, která aktivovala imunitní systém. Ovšem detaily tohoto jevu odborníci poodhalili teprve nedávno. Už je jasnější, jak začíná a končí imunitní odpověď, a tak je i snazší "ukázat" imunitnímu systému, že je třeba na rakovinné buňky útočit a nebrat je jako tělu vlastní.

Překážky stále existují

Podle odborníků se nové vědecké objevy z oblasti medicíny neprojevují na počtech přeživších pacientů plně. Překážky jsou různé, nicméně pokrok se nedá zastavit a pro pacienty je plný naděje i příslibů.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.lecba-rakoviny.cz

Doporučujeme

Články odjinud