Langoše máme spojené se stánky rychlého občerstvení někde na vánočních trzích, koupalištích nebo na pouti. Jednou začas si je dopřeje skoro každý, i když mu pak je třeba těžko od žaludku. Pokud nechcete riskovat, usmažte si je doma. Přinášíme recept i na langoše z trouby podle Ládi Hrušky.
Recept na langoše s jogurtem
U langošů na štíhlou linii zapomeňte, hledáte-li ale přece jenom trochu zdravější variantu, přidejte do těsta trochu jogurtu, díky němu langoše nasají méně tuku a nebudou tak mastné.
Recept na langoše s jogurtem najdete ZDE
Kristina Hamplová
13. října 2021
Místo jogurtu můžete do langošů přidat kyšku. Recept na langoše s kyškou najdete ZDE
Zkusit můžete i v troubě pečené dietní langoše, ideální i pro ty, kterým smažení zrovna nevoní. Recept je podle Ládi Hrušky. Recept na dietní langoše z trouby podle Ládi Hrušky najdete ZDE
Přidejte do těsta bramboru
Chcete si ulehčit práci? Díky těstu, do kterého přidáte bramboru, se vyhnete pracnému formování za neustálého podsypávání moukou. Vykynuté bramborové těsto je tak řídké, že se dá na pánev nalít jako palačinka. Stačí, když do klasického základu langoše najemno nastrouháte zhruba jednu až dvě uvařené a vychladlé oloupané brambory. Nastrouhaná syrová brambora těsně před vykynutím zase těstu pomůže, aby bylo vláčnější a nadýchanější.
Recept na langoše s brambory najdete ZDE
Jak na těsto
Ať už děláte langoše klasické, nebo experimentujete, nezapomeňte, že těsto by se nemělo moc lepit, ale ani být moc tuhé. Někdo langoše tvaruje na pracovní ploše, někdo je raději drží ve vzduchu a vytahuje, jiní zase vykrajují skleničkou. Každopádně byste ale měli docílit asi dva centimetry širokých placek. Langoše zkrátka nejsou palačinky – moc tenké se trhají.
Zatím jsme vám představili spíše samé alternativy. Recept na klasické langoše najdete ZDE
Langoše smažte dozlatova, před vyjmutím z pánve je nechte důkladně okapat a hned položte na savý papír, aby se zbavily přebytečného tuku.
Langoše bez kynutí
Rychlé langoše se dají připravit i bez kynutí. V podstatě stačí smíchat hladkou mouku, sušené droždí, mléko a sůl. Anebo použít jedlou sodu. Recept na langoše bez kynutí najdete ZDE
Výborné jsou i langoše plněné – jeden hrnek sýra si rozdělte na pět částí, každou placku posypte částí sýra, důkladně těsto uzavřete na obou okrajích jako plněný knedlík a nakonec trochu rozválejte na langoš.
Vyzkoušet můžete i langoše jednohubky, třeba jako originální občerstvení na party.
A co na langoše? Stánkovou klasikou jsou samozřejmě najemno nastrouhaný sýr a kečup nebo tatarka. Langoše můžete ale také dozdobit kolečky cibule nebo vařené brokolice, kukuřice nebo jiné zeleniny – jaká vám chutná.
Každopádně by ale neměl chybět česnek. Bude se lépe natírat, prolisujete-li ho do misky s trochou vody. Mlsným jazýčkům zase přijdou vhod langoše nasladko: Marmeládou, povidly nebo tvarohem a ovocem určitě uděláte radost hlavně dětem.
Langoše jako ze stánku. Recept najdete ZDE
Marta Pušová
24. února 2023
Rozhodnete-li se pro klasický langoš s kečupem, zkuste si připravit kečup domácí, je zdravější a chutná mnohem lépe. Je to snadné – loupaná rajčata, cibuli, sůl a koření podle chuti (pepř, hřebíček, nové koření, bobkový list, chilli…) vařte a míchejte asi 20 minut, dokud nedostanete hustou kaši. Můžete si pomoct i tyčovým mixérem, nesmíte ale samozřejmě zapomenout nejdříve vyndat hřebíček, nové koření a bobkový list.
Mrkněte na video, kde najdete recept na langoše podle profesionálů: