Doplňky stravy? Poraďte se s odborníkem!

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Neustále prodlužující se délka života znamená nejen vyšší aktivitu, ale také značné riziko civilizačních chorob. Stále více lidí vyznává zdravý životní styl, ke kterému patří i obohacování jídelníčku doplňky stravy.

Vrozené choroby, znečištěné životní prostředí a stres znamenají pro lidské tělo obrovskou zátěž. Účinnou cestou, jak tyto negativní vlivy omezit je zvýšení příjmu látek chránících organismus pomocí doplňků stravy. Namísto bezhlavého nákupu co největšího množství preparátů je dobré poradit se s odborníky, které látky a v jakém množství je třeba tělu dodat. „Konzultace s lékařem, lékárníkem nebo nutričním specialistou pomůže najít optimální kombinaci potřebných látek. Tím je zaručeno, že tělo dostane, co mu chybí a nebude přesycováno nepotřebnými látkami,“ říká výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý.

„Obohacením jídelníčku o doplňky stravy lze snížit rizikové faktory přispívající ke vzniku řady chorob, říká Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.
Účinek doplňků stravy na naše zdraví vnímá také dermatoložka MUDr. Jiřina Cabalová. „Vhodně zvolené doplňky stravy zvyšují obranyschopnost organismu, zpomalují stárnutí buněk a zvyšují schopnost organismu zvládat stresové situace a nepříznivé vlivy životního prostředí,“ vysvětluje Cabalová.

Doplňky stravy však nelze brát jako spásu, cesta ke zdraví je složitější. „Přestože doplňky stravy mají prokazatelně pozitivní účinky, komplexní prevence vyžaduje zdravé stravování a životní styl,“ vysvětluje Prof. Šimánek. Podle Šimánka nelze doplňky stravy chápat jako léčiva. Pokud je pacient nemocný, musí vyhledat pomoc lékaře. Doplňky stravy pomáhají posilovat organismus, ale angínu nevyléčí.

A pro koho jsou doplňky stravy určeny? „Doporučuji je zejména lidem žijícím ve velkých městech, kuřákům, lidem pracujícím ve stresu a seniorům.“ dodává Prof. Vilím Šimánek k rizikovým skupinám.

zdroj: Ogilvy Public Relations

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…