Doplňky stravy? Poraďte se s odborníkem!

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Neustále prodlužující se délka života znamená nejen vyšší aktivitu, ale také značné riziko civilizačních chorob. Stále více lidí vyznává zdravý životní styl, ke kterému patří i obohacování jídelníčku doplňky stravy.

Vrozené choroby, znečištěné životní prostředí a stres znamenají pro lidské tělo obrovskou zátěž. Účinnou cestou, jak tyto negativní vlivy omezit je zvýšení příjmu látek chránících organismus pomocí doplňků stravy. Namísto bezhlavého nákupu co největšího množství preparátů je dobré poradit se s odborníky, které látky a v jakém množství je třeba tělu dodat. „Konzultace s lékařem, lékárníkem nebo nutričním specialistou pomůže najít optimální kombinaci potřebných látek. Tím je zaručeno, že tělo dostane, co mu chybí a nebude přesycováno nepotřebnými látkami,“ říká výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý.

„Obohacením jídelníčku o doplňky stravy lze snížit rizikové faktory přispívající ke vzniku řady chorob, říká Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.
Účinek doplňků stravy na naše zdraví vnímá také dermatoložka MUDr. Jiřina Cabalová. „Vhodně zvolené doplňky stravy zvyšují obranyschopnost organismu, zpomalují stárnutí buněk a zvyšují schopnost organismu zvládat stresové situace a nepříznivé vlivy životního prostředí,“ vysvětluje Cabalová.

Doplňky stravy však nelze brát jako spásu, cesta ke zdraví je složitější. „Přestože doplňky stravy mají prokazatelně pozitivní účinky, komplexní prevence vyžaduje zdravé stravování a životní styl,“ vysvětluje Prof. Šimánek. Podle Šimánka nelze doplňky stravy chápat jako léčiva. Pokud je pacient nemocný, musí vyhledat pomoc lékaře. Doplňky stravy pomáhají posilovat organismus, ale angínu nevyléčí.

A pro koho jsou doplňky stravy určeny? „Doporučuji je zejména lidem žijícím ve velkých městech, kuřákům, lidem pracujícím ve stresu a seniorům.“ dodává Prof. Vilím Šimánek k rizikovým skupinám.

zdroj: Ogilvy Public Relations

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Včera | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Včera | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…