Doplňky stravy: u alergiků s nimi opatrně

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Zaručený posilovač imunity", "elixír zdraví" nebo třeba "cesta k věčnému mládí" – i takto bývají výrobci označovány různé potravní doplňky. Jak moc "zaručené" tyto přípravky jsou? A pomáhají, nebo naopak vadí – například alergikům?

Doplňky stravy jsou definovány jako přípravky, které vypadají podobně jako léčivé přípravky, ale jsou zvláštní kategorií potravin. Mají organizmu dodat živiny, vitaminy, minerály nebo jiné látky, které nezískává dostatečně v běžné stravě.

Na otázku, které doplňky stravy jsou pro alergiky vhodné, je velice těžké správně odpovědět. Existuje totiž nepřeberné množství studií s různými potravinovými doplňky, které ale mají často protichůdné výsledky. Proto jsou doporučení jakéhokoliv umělého obohacování stravy alergikům velice opatrná.

Vitamin D: pomocník, nebo škodič?
V některých studiích je například nedostatek vitaminu D považován za rizikový faktor pro rozvoj alergie, v jiných studiích naopak vychází, že vitamin D uměle dodávaný do stravy je příčinou vyššího výskytu astmatu. Vitaminy A a D podávané ve formě rozpustné ve vodě také podporují rozvoj alergie. Multivitaminové přípravky podávané v kojeneckém věku podle jedné práce zvyšují riziko potravinové alergie a astmatu.

Rybí tuk a "céčko"
Během alergické reakce dochází k zánětu a je zvýšen tzv. oxidační stres. Příznivý účinek by proto měly mít antioxidanty, jako je vitamin C, karoten, vitamin A, selen a zinek. Také nenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem pocházející z linoleové kyseliny mají ochranný vliv před alergií. Ty jsou obsaženy nejvíce v rybím tuku.

Všemocná prebiotika?
Za potravinové doplňky jsou někdy považována i prebiotika – jednoduché cukry, které jsou potravou pro prospěšné střevní bakterie. Existuje nepřeberné množství studií, které prokazují, že podávání bifidobakterií nebo lactobacilů snižuje riziko alergií a zmírňuje příznaky ekzému a astmatu. Většina takových studií však nebyla provedena na dostatečném počtu pacientů, a tak se jejich závěry nedají doporučit jako obecně platné. Nevyplývají z nich tedy ani jednoduchá doporučení, která by vedla k zaručenému výsledku.

Pestrá strava je stále základ zdraví
I v případě složení stravy platí, že je nejlepší se držet přirozené pestré stravy bohaté na ovoce, zeleninu, ryby, olivový olej. Výzkumy prokázaly, že děti, které jedí od útlého věku hodně ovoce a zeleniny, mají méně alergií. Také tzv. středomořská dieta (ovoce, zelenina, sýry, ryby, víno) má ochranný vliv proti alergii a astmatu. Držte se tedy pestré stravy spíše než přemíry potravních doplňků. Ty samozřejmě někdy pomoci mohou, rozmanitou stravu ale nikdy nenahradí.

zdroj: http://www.bez-alergie.cz

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Včera | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…