Dostatek pohybu? Ano, ale s mírou!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Okřídlené heslo "sportem ke zdraví" sice platí, odborníci se ale neshodují, jaké množství pohybu je optimální. Vždy je potřeba brát v úvahu věk, pohlaví a zdravotní stav.

Experti mají různý názor i na to, zda je lepší doporučovat lidem nižší denní dávky pohybu, aby je neodradili, nebo je vyzývat k co největší aktivitě, která přinese větší účinek.

Rozhodnutí je tedy na nás a je rozdíl v tom, jestli chceme shodit přebytečná kila, nebo jestli si chceme udržet dobré zdraví. V prvním případě bychom měli zvolit intenzivnější trénink, ve druhém stačí půlhodina pohybu denně.
"Ideální je rychlá chůze, plavání, ale také hrabání listí nebo úklid, třeba vytírání podlahy," říká profesorka kineziologie Catherine Jacksonová ze Státní univerzity v kalifornském Fresnu a dodává: "Třicet minut stačí a můžete si je klidně rozdělit do tří desetiminutových bloků."

Netrénovaný jedinec by se rozhodně neměl vrhnout po hlavě do zvedání těžkých činek a podobně, protože by si mohl způsobit vážná zranění. Její slova doplňuje profesor medicíny na Harvardské univerzitě:
"Největší úsilí stojí zvyknout si na pravidelné cvičení. Pokud se ale dostanete na úroveň, kdy se cítíte v pohodě, přemýšlejte o tom, zda byste na sebe neměli být tvrdší. Místo chůze se třeba rozběhněte."

Půlhodina cvičení denně ale každopádně působí pozitivně na srdce a celý kardiovaskulární systém, svalovou soustavu a zvyšuje hladinu "hormonů radosti" endorfinů.

"Poslední odborné studie prokázaly, že čím více se hýbeme, tím víc děláme pro své zdraví i pro pocit pohody," potvrzuje instruktor fitness Mgr. Michal Pietrak.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…