Dostupnější biologická léčba pro pacienty se střevními záněty

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V klinickém centru Iscare Lighthouse v Praze bylo otevřeno nové Centrum pro biologickou léčbu idiopatických (nespecifických) střevních zánětů („IBD centrum“). Při neúspěchu standardní léčby nabízí IBD centrum léčbu biologickou. Intravenózní (infuzní) podání zaručuje lékaři úplnou kontrolu nad léčbou a pacientovi nabízí vysoký komfort a časovou svobodu. Biologická léčba má dlouhodobý efekt a minimální vedlejší účinky.

Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty je nově koncipované oddělení v rámci Klinického centra ISCARE I.V.F. a.s. v paláci Lighthouse, které je zaměřeno na diagnostiku a léčbu pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida jsou chronická zánětlivá střevní onemocnění, které se označují souhrnným termínem jako idiopatické střevní záněty. Jde o choroby, které patří do skupiny tzv. civilizačních nemocí a jejich projevy jsou velké bolesti břicha, hubnutí, průjmy atd. Typické je to, že obě nemoci postihují především mladé lidi kolem mezi 20-30 rokem života a obě nemoci nejsou medikamentózními prostředky definitivně vyléčitelné.

Současná medikamentózní terapie umožňuje, že většina pacientů žije normálním životem a nemá žádná větší omezení. U mírných forem nemoci se využívají aminosalicyláty a závažnějších forem kortikoidy a imunosupresiva. V posledních několika letech byla do klinické praxe zavedena nová terapie tzv. biologická léčba. Jedná se o podávání léčiv, která blokují rozvoj zánětlivé reakce v průběhu střevních zánětů a vedou rychle k zklidnění zánětu a ústupu obtíží.

Lékařský tým pod vedením prof. MUDr. Milana Lukáše, CSc. sleduje nemocné nejenom z Prahy a okolí, ale prakticky ze všech krajů České republiky. Úzce spolupracuje s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a také s řadou zahraničních pracovišť a vedle diagnostiky a léčby střevních zánětů se zabývá i vědeckou činností.

Zdroj:MHV

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…