Drny krásné, drny mé: Aneb konec holení?

Drny krásné, drny mé: Aneb konec holení?

Je to zhruba 2 měsíce, co nám zpěvačka Madonna nechala nahlédnout pod svou paži, kde vykukovaly jemně ryšavé kudrliny. Samozřejmě nešlo o nedopatření, ale o naprosto cílený kalkul… Že by byly chloupky konečně „in“?

Madonna je známá tím, že má čuch na nové trendy, ví, jakým směrem vyrazit, mazaně vytříbená intuice jí neomylně napovídá, co se „chytne“ (a pokud se to „nechytne“, tak alespoň šokuje). Také jste zvědavé, zda bude mít i pro tentokrát Madonnin nosík pravdu? Madonna v tom ale není sama, i některé další hvězdy světového showbyznysu (např. Alicia Silverstone, Emer O’Toole, Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Drew Barrymore) se rozhodly, nechat své chloupky tam, kde přirozeně raší.

Tomuto novému trendu však nepřísluší pouhé přízvisko „módní“! Dle hrdých nositelek střapatého porostu – známých i neznámých – nejde totiž jen o módu, ale o právo nenechat si do svého pojetí estetiky a přirozené krásy ženského těla mluvit.

Zatímco jsou celebrity rády, když se o nich mluví, bezejmenné „drnové“ aktivistky chtějí upozornit na to, že ženské tělo může být krásné i tak, jak ho příroda stvořila. Navíc se některým dámám příčí neustálý diktát několika světových ikon módního průmyslu – chlupy vytrhat, řasy a nehty nalepit, obočí protrhat, vlasy obarvit a vyžehlit, prsa vycpat, břicho ufouknout, zuby vybělit, kůži naopak opálit apod. (Možná argumentuje tím, že to přeci děláte rády a líbí se vám to, ale je v některých případech nutné odsoudit zbytek dam, že chtějí vypadat jinak?)

Má vůbec ochlupení nějakou funkci?

Dle odborníků má ochlupení v podpaží a pubické ochlupení především funkci sexuální, přesněji řečeno, je sekundárním pohlavním znakem. Jednotlivé chloupky prý napomáhají uvolňovat feromony obsažené ve výměšku tzv. apokrinních žláz, a také pomáhají odvádět pot. S těmito drobnostmi si však nyní již hravě poradíme.

Další velmi zajímavé postřehy byly publikovány například před 2 lety v britském The Guardian; lékařka Emily Gibson ve svém článku tvrdí, že depilace a časté holení přetěžuje pokožku a způsobuje mikroskopické ranky, které mohou být snadnou vstupní cestou pro infekce. Zvláště vlhké oblasti genitálií jsou nějakou dobu po odstranění náchylnější ke streptokokovým infekcím. Lékařka dále varuje i před herpetickými infekty, ke kterým je podrážděná kůže bezprostředně po holení či depilaci mnohem více náchylná. Rizikový je v těchto souvislostech např. i orální sex, zdůrazňuje Gibson.

Ať si chodí, jak chtějí, ale ta hygiena…

Máme-li sklony důvěřovat v životě přírodě, možná v dalších letech své dokonale holé tělo lehoučce přehodnotíte. Nicméně je fakt, že na vykukující „drny“ z něžných letních šatů nebo dokonce kudrlinky na nohou, které podtrhne ladný tvar červených lodiček, už prostě nejsme zvyklé. Vznešené dámy se depilovaly a holily v různých kulturách již ve starověku, kupříkladu ve starém Egyptě doslova od hlavy k patě. Dokonce i v temné době středověku mělo holení své místo, mnohdy totiž vznešeným dámám a kurtizánám pomáhalo v základní hygieně – na holé kůži hlavy (pod parukou) či genitáliích se jen těžko drželi parazité, pach obyčejně překryly voňavky.

Nicméně v moderní době při dodržování hygieny nehrozí, aby tělo, i přes přítomnost ochlupení, zapáchalo. Vyholení pachu nezabrání, zamezí mu pouze dodržování hygieny, lepší stravovací návyky, méně stresu a správná volba oblečení (materiálu). Dalším častým argumentem pro důsledné holení či depilaci je, že se chloupků zbavená pokožka mnohem lépe udržuje čistá, tento argument je už vcelku pochopitelný.

Jak to vidí čtenářky?

Jana (19): „Neumím si představit, že bych byla neoholená, a to všude! Chlupy jsou ošklivé a páchnou. Nelíbí se mi ani chlupatí muži.“

Jája (56): „Do 20 let jsem nepoznala žiletku, ještě to nebyla taková móda, pak jsem se přes 30 let depilovala a holila. Nyní mi i kvůli menopauze rostou chloupky slabší a řidší, tak tomu moc nedám."

Eva (33): „Holím se příležitostně, nesnáším to, nebaví mě to, a kdybych nemusela, neholím se vůbec. Jenže to by na mě pak třeba v bazéně koukali jako na exota. Závidím chlapům, že tohle vůbec nemusí řešit. Ten můj má dokonce fousy, jen proto, že je líný se holit!“

Jiřinka (28): „Asi jsem divná, ale holím si jen nohy a občas podpaží. Mám sice asi štěstí, chloupky mi rostou málo a světlé, ale intimní partie si neholím, vůbec se mi to nelíbí a partnerovi také ne.“

Doporučujeme

Články odjinud