Držíte dietu? Musíte si užívat jídla, jinak nezhubnete!

Držíte dietu? Musíte si užívat jídla, jinak nezhubnete!

Když si myslíte, že jíte něco mírně zakázaného, ale skvělého, bude se cítit sytí dřív, než když si koupíte něco, co je "zdravé".

Američtí vědci z Yale University zjišťovali, zda očekávání a přesvědčení ovlivňují tělesný metabolismus.

Měřili proto úroveň "hormonu hladu", ghrelinu. Když je v těle úroveň ghrelinu vysoká, mozek dostává signál, že je na čase něco sezobnout. Když začnete jíst, úroveň hormonu postupně klesá, až nakonec pocit hladu odezní.

Dobrovolníkům proto řekli, že budou testovat dva nové mléčné koktejly. Jeden byl označen jako tučný, gurmánský a obsahující 620 kalorií. U druhého stálo, že je bez tuku, zdravý a rozumný a obsahuje 140 kalorií. Trik byl v tom, že šlo o tentýž vanilkový koktejl (o 380 kaloriích) ve dvou různých baleních.

Studenti podle očekávání ohodnotili "rozumný" koktejl jako zdravější, ale jejich těla vypověděla něco jiného. Úroveň "hladového hormonu" u nich takřka neklesala, což znamená, že se necítili koktejlem zasyceni.

Když dobrovolníci pili koktejl označený jako "ráj v láhvi" a "dekadence, kterou si zasloužíte", před požitím u nich úroveň ghrelinu prudce stoupla (dostali velkou chuť) a po vypití rychle klesla. To znamená, že se rychle cítili sytí.

"Bez ohledu na to, co jíte, pocit, že se chováte ´rozumně´nebo že se ´ovládáte´, může negativně ovlivňovat odezvu vašeho těla a ohrožovat vaši snahu zhubnout," řekla reportérům Alia Crumová, psycholožka a hlavní autorka studie.

Jde podle ní hlavně o to, aby člověk, i když drží dietu, měl pocit, že si užívá. Představa, že jídlo, které sníte, vašemu tělu stačí, totiž ovlivní, kolik toho nakonec sníte.

ČTĚTE TAKÉ: Ochránci přírody vydělávají na deštné pralesy prodejem porna!



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Doporučujeme

Články odjinud