Dýchání je věda

Dýchání je věda

Je potřeba pro život stejně jako tekutiny. Jenže dýcháte vůbec správně? A jak to vlastně je? Nádech a výdech… Do plic, nebo do břicha?

Dýchání - základní vitální funkce organismu, která zajišťuje okysličení tkání a jejich čištění. Dýchání je zajišťované svalovou funkcí, jejíž aktivita rozevírá hrudní koš a tím se do plic nasává vzduch. Hrudník je spojen žebry s páteří a ty spolu pohyblivými zakončeními. Proto hraje velkou roli pro správné dýchání pohyblivost žeber i páteře.

Dechové svaly mají dvojí možnost fungování. Buď se zapojí jenom pro dech, anebo spojí funkci dechovou a funkci zajištění stability páteře. Tyto svaly a jejich koordinace pak rozhodují o tom, zda páteř a žebra fungují správně, nebo ne. V tomto případě jsou svaly hrudníku zapojeny neideálně a mohou poškodit pohyblivost žeber i páteře a zablokovat je. Samozřejmě že je velmi výhodné zapojit dechové svaly do obou funkcí, protože je zajištěna optimální zátěž na klouby, ploténky a celou páteř.

Na tomto mechanismu stojí správné fungování pohybového systému a je základem pro cvičení, které ve svém volném čase provádíte. Dechové svaly nejsou většinou lidí vnímány, člověk dýchá bezmyšlenkovitě, automaticky a vlastně je tak vůbec vědomě nekontroluje - to vlastně nelze. Tyto svaly mají v mozku program určující roli svalů, které z našeho pohybového repertoáru vypadávají a nefungují.

Na kvalitu zapojení dechových svalů při dýchání a při stabilizaci páteře má vliv nejenom zátěž, sportovní aktivity a pohybová rozličnost, ale rovněž stav psychiky. Emoční část mozku, která vyhodnocuje naši emoční (ne)pohodu ihned ovlivňuje dechovou rychlost, svalovou spolupráci i hloubku dýchání.

Proto je nutné, abychom se starali o vnímání těchto svalů, které jsou stavebním kamenem kvalitní funkce pohybového systému, a rovněž pracovali na skutečné balanci a klidu naší mysli.

Stačí pouze jediné: pro duševní i fyzickou pohodu myslet i na to, co děláte jinak zcela automaticky. Dýchat s rozmyslem. Na odbourávání dýchacích stereotypů se zaměřuje například hathajóga a další východní praktiky, které se věnují všem částem těla samostatně, případně si správné postupy pro dýchání můžete zjistit u svého fyzioterapeuta. Možná zjistíte, že migrénu nemáte ze šéfa, ale z toho, že jeho rozmary správně nevydýcháte.

Doporučujeme

Články odjinud