Elektronické cigarety jsou potenciálně karcinogenní, tvrdí francouzští vědci

Elektronické cigarety jsou potenciálně karcinogenní, tvrdí francouzští vědci

Letos na jaře rozhodla francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová, že elektronické cigarety nesmějí být užívány ve veřejných místnostech. Zakázala jejich užívání také všem osobám mladším osmnácti let. A věděla proč. Vědecký tým lékařů totiž teď přišel s jasnými závěry, že kouření elektronických cigaret je rovněž karcinogenní a rozhodně není zdraví neškodné.

„Elektronické cigarety nejsou zdaleka neškodným zařízením, jak bylo prezentováno. Není důvod je zakazovat, ale je potřeba je lépe hlídat,“ uvedl Thomas Laurenceau, šéfredaktor magazínu National Consumer Insitute.

Elektronická cigareta funguje jako miniaturní vaporizatér, kdy se pomocí elektrické energie mění roztok vody s nikotinem v páru, kterou člověk vdechuje. Výhodou elektronické cigarety je, že kuřák neinhaluje dehet a další tisíce nebezpečných zplodin vznikajících při spalování tabáku a papíru v konvenční cigaretě.

V nové zprávě se uvádí, že pára z elektronické cigarety obsahuje také karcinogeny a v nijak zanedbatelném množství. „…obsah formaldehydu byl stejně vysoký jako v konvenčních cigaretách,“ píší autoři francouzské zprávy. Dále byly potvrzeny stopy akroleinu, acetaldehydu a těžkých kovů.

Ačkoli není možné tvrdit, že je elektronická cigareta bezpečná a zdraví neškodná, zátěž karcinogenními látkami z ní je výrazně menší než zátěž z konvenční cigarety.

Doporučujeme

Články odjinud