Elektronické cigarety jsou potenciálně karcinogenní, tvrdí francouzští vědci

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Letos na jaře rozhodla francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová, že elektronické cigarety nesmějí být užívány ve veřejných místnostech. Zakázala jejich užívání také všem osobám mladším osmnácti let. A věděla proč. Vědecký tým lékařů totiž teď přišel s jasnými závěry, že kouření elektronických cigaret je rovněž karcinogenní a rozhodně není zdraví neškodné.

Elektronické cigarety jsou potenciálně karcinogenní, tvrdí francouzští vědci

„Elektronické cigarety nejsou zdaleka neškodným zařízením, jak bylo prezentováno. Není důvod je zakazovat, ale je potřeba je lépe hlídat,“ uvedl Thomas Laurenceau, šéfredaktor magazínu National Consumer Insitute.

Elektronická cigareta funguje jako miniaturní vaporizatér, kdy se pomocí elektrické energie mění roztok vody s nikotinem v páru, kterou člověk vdechuje. Výhodou elektronické cigarety je, že kuřák neinhaluje dehet a další tisíce nebezpečných zplodin vznikajících při spalování tabáku a papíru v konvenční cigaretě.

V nové zprávě se uvádí, že pára z elektronické cigarety obsahuje také karcinogeny a v nijak zanedbatelném množství. „…obsah formaldehydu byl stejně vysoký jako v konvenčních cigaretách,“ píší autoři francouzské zprávy. Dále byly potvrzeny stopy akroleinu, acetaldehydu a těžkých kovů.

Ačkoli není možné tvrdit, že je elektronická cigareta bezpečná a zdraví neškodná, zátěž karcinogenními látkami z ní je výrazně menší než zátěž z konvenční cigarety.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…