Elektronické cigarety jsou potenciálně karcinogenní, tvrdí francouzští vědci

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Letos na jaře rozhodla francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová, že elektronické cigarety nesmějí být užívány ve veřejných místnostech. Zakázala jejich užívání také všem osobám mladším osmnácti let. A věděla proč. Vědecký tým lékařů totiž teď přišel s jasnými závěry, že kouření elektronických cigaret je rovněž karcinogenní a rozhodně není zdraví neškodné.

Elektronické cigarety jsou potenciálně karcinogenní, tvrdí francouzští vědci

„Elektronické cigarety nejsou zdaleka neškodným zařízením, jak bylo prezentováno. Není důvod je zakazovat, ale je potřeba je lépe hlídat,“ uvedl Thomas Laurenceau, šéfredaktor magazínu National Consumer Insitute.

Elektronická cigareta funguje jako miniaturní vaporizatér, kdy se pomocí elektrické energie mění roztok vody s nikotinem v páru, kterou člověk vdechuje. Výhodou elektronické cigarety je, že kuřák neinhaluje dehet a další tisíce nebezpečných zplodin vznikajících při spalování tabáku a papíru v konvenční cigaretě.

V nové zprávě se uvádí, že pára z elektronické cigarety obsahuje také karcinogeny a v nijak zanedbatelném množství. „…obsah formaldehydu byl stejně vysoký jako v konvenčních cigaretách,“ píší autoři francouzské zprávy. Dále byly potvrzeny stopy akroleinu, acetaldehydu a těžkých kovů.

Ačkoli není možné tvrdit, že je elektronická cigareta bezpečná a zdraví neškodná, zátěž karcinogenními látkami z ní je výrazně menší než zátěž z konvenční cigarety.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Včera | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…