Energetické nápoje nemají lepší účinky než šálek silné kávy

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Energetické nápoje jsou zdraví škodlivé. Pokud je lidé konzumují ve vyšším objemu pravidelně, ohrožují se celou řadou chorob. Nejhorší je pak kombinace energetického nápoje s alkoholem. Podle britských vědců ale nemají lidé důvod pít energetické nápoje vůbec, ani když jsou ospalí a potřebují prodloužit stav bdělosti. Energetické nápoje nejsou o nic silnější než šálek dobré kávy.



Podle britské studie sice obsahují energetické nápoje taurin, guaranu a ženšen, neexistují ale žádné jasné důkazy, že tyto látky skutečně zvyšují výkonnost člověka. „Dosud se lidé jen domnívali, že tyto látky zvyšují fyzickou a psychickou výkonnost. Ale nové výzkumy naznačují, že o těchto účincích můžeme spíš jen pochybovat, většinu účinků v energetických nápojích lze přičíst pouze vysoké koncentraci kofeinu,“ cituje autory list Daily Mail.

Podle britských vědců má stejně dobrý účinek jako energetický nápoj oslazený hrnek silné černé kávy z čerstvě upražených a umletých zrn. V energetických nápojích je koncentrace kofeinu čtrnáctkrát vyšší než v jakýchkoli jiných slazených nápojích.




ČTĚTE TAKÉ:
Bláznivá posedlost: Žena se stará o 50 miminek - umělých





ČTĚTE TAKÉ:
Módní úlety pro rok 2012

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…