Energie z cukrů, tuků nebo sladidel?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Vyřadit z jídelníčku cukry? Omyl! - Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl! Cukry – tedy monosacharidy a disacharidy sladké chuti – mají pro organismus velký význam. Po celý náš život představují pohotový zdroj energie pro svaly. Bez cukru glukózy by nefungoval mozek.

Nahradí umělá sladidla cukr?
Pokud nejste diabetik trpící obezitou, volte raději přiměřený příjem cukrů před náhradními sladidly. Problémem náhradních sladidel je vysoká sladivost a mírná pachuť. Tato skutečnost často vede k přeslazování pokrmů. Náhradní sladidla nejsou v organismu metabolizována. Pokud organismus sladidla již přijal, musí je také vyloučit. Příjmem sladidel zatěžujeme tělo vylučováním nepotřebných látek.

Náhradní sladidla a děti
Děti do 3 let nesmějí náhradní sladidla konzumovat vůbec. Řada lékařů doporučuje vyvarovat se sladidel do 6-ti let věku dítěte. Důvodem je riziko návyku na sladkou chuť bez pocitu nasycení. Centrum hladu v mozku reaguje na různé podněty, u dětí se vytváří spojení: Snědl jsem něco sladkého a zvýšila se hladina cukru v krvi, to znamená, že jsem nasycený. Se sladidly se toto spojení nevytvoří a dítě může jíst velké porce sladkostí bez pocitu sytosti, zvýšení hladiny cukru v krvi má časové zpoždění.

Děti potřebují mlsat!
Již první chuť, se kterou se dítě setkává v podobě mateřského mléka, je sladká. Mateřské mléko obsahuje dostatek výživné glukózy. Sladkosti je nutné dětem v rozumném množství dopřát a nebránit v mlsání, protože cukry podporují správný vývoj mozku a svalů. Vybírejme pamlsky bez tuku a s nutriční hodnotou navíc. Např. s želatinou, vlákninou, mléčnými bílkovinami.

Víte, že...
...tuk má ve stejném množství 2x vyšší obsah energie než sacharidy a bílkoviny…
…sladkosti bez tuku neobsahují cholesterol…
…první kostka cukru na světě byla vyrobena v Čechách?

Sladká chuť je návyková!
Sladká chuť je návyková - čím více sladíme, tím více po sladkém toužíme. Naopak, pokud sladíme méně, vnímáme řadu potravin jako výrazně sladké. V žádném případě sladkosti nenahrazují jídlo. Jsou pouze sladkou tečkou po jídle nebo doplňkem svačiny. Měli bychom dávat přednost kvalitě pamlsků před jejich množstvím a opět platí: všeho s mírou. Pro zdravý vývoj organismu je totiž nezbytná rovnováha mezi přijatou a vydanou energií.

A nezapomeňte, že..
Jídlo není pouze uspokojování nutričních potřeb organismu. Abychom byli zdraví a spokojení, musíme si na jídle především pochutnat…

Historie cukru
První továrnu na výrobu cukru vystavěli Arabové na ostrově Kréta okolo roku 1000 našeho letopočtu. Cukrová třtina je rákosovitá rostlina podobná bambusu, která má původ na území Indie. V roce 1774 byl objeven další zdroj cukru – cukrová řepa. Cukrová řepa není náročná na podnebí, proto výroba cukru z této rostliny záhy převážila. Třtinový cukr je však zdravější než cukr řepný. Obsahuje více jednoduchých ovocných cukrů – glukózy a fruktózy.
V současnosti se používá cukr třtinový i řepný – a to surový, rafinovaný, hnědý a různě ochucený. Nerafinovaný cukr má původní hnědou barvu, rafinací (chemickým zpracováním) se odstraňuje melasa, která hnědou barvu způsobuje. Hnědý cukr má výraznou chuť a aroma, je šetrnější na hladinu cukru v krvi a navíc obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin.

Kostkový cukr
První kostku cukru vyrobil Jakub Kryštof Rad – ředitel rafinerie v Dačicích. Radova žena se poranila při sekání cukru z velké homole a nabádala manžela, aby vymyslel praktičtější tvar cukru. Vynález spatřil světlo světa v roce 1841, roku 1843 se kostky cukru poprvé objevily na trhu. Z Dačic se kostky dodávaly také do Vídně a prodávaly pod názvem „čajový cukr“. Dačické prvenství dnes připomíná žulový pomník u náměstí ve tvaru kostky cukru.

zdroj: Crest Communications ve spolupráci s odborníkem na výživu RNDr. Ludmilou Oliveriusovou, CSc.

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Včera | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…