Evropa prohrává boj s mikroby!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Evropští zdravotníci bijí na poplach. Počet případů infekcí odolných proti antibiotikům dosáhl bezprecedentní úrovně. V Evropské unii zemře ročně 25 000 lidí na bakteriální infekce, se kterými si neporadila ani nejmodernější antibiotika.




Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že situace se dostala do kritického bodu a je nutné společnými silami najít nové, účinné léky.
Pokud k tomu nedojde, může se podle ní naplnit černý scénář a po světě se začnou šířit neléčitelné infekční nemoci.

U pacientů ve Velké Británii se například objevila bakterie NDM-1, která pochází z Indie. Tento mikroorganismus odolává i antibiotiku carbapenem, které lékaři dosud považovali za nejúčinnější zbraň proti bakteriálním nákazám.

Odborníci z univerzity v britském Cardiffu odhalili, že tento geneticky rezistentní mikrob kontaminoval vodovod v indickém Novém Dillí, takže přenašeči mohou být milióny lidí.

Zneužívali jsme antibiotika, přiznává ředitelka WHO
Onemocnění se projevuje jako úplavice, nebo cholera, a velmi snadno se šíří.

"Antibiotika jsou úžasný objev, ale my jsme jejich užívání přeháněli a zneužívali. Tak se vyvinuly nové, geneticky modifikované mikroorganismy, které jsou vůči nim odolné," vysvětluje regionální ředitelka WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová a dodává:

"Vzhledem k tomu, že lidé stále více cestují po celém světě, týká se tento problém všech. Žádná země v tomto směru není v bezpečí."

Britští lékaři zaznamenali první případ NDM-1 ve své zemi v roce 2008. Dodnes jím onemocnělo 70 pacientů a vědci se obávají dalšího rozšíření v brzké době.






KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!






ČTĚTE TAKÉ:
Ivana Gottová: Zaběhám si, ale jen když budu muset!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Včera | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…