Exotické ovoce a recepty z něj - I.

| Autor: Dagmar FERAHLI Süsser | Rubrika: Zdraví

Na počátku všeho byl náš zájem o cestování, hledání exotických a chutných jídel a surovin. Protože jsme vždy po návratu z cest postrádali na domácím trhu pestrou nabídku čerstvých ingrediencí, pustili jsme se do pátrání. Exotické ovoce, které u nás není tolik známé. Víme, jak ho konzumovat a jaké pochoutky si z něj můžeme udělat?

Avokádo



Avokádo není zelenina, jak si spousta z nás myslí, ale je to exotické ovoce. Jedná se o plod Hruškovce přelahodného, což je tropický strom pocházející z oblasti Střední Ameriky, Španělska, Řecka a Izraele. Avokádo má zelenou tenkou slupku, pod kterou najdeme měkkou, máslovitou dužinu s nádechem oříškové chuti.

Avokádo neobsahuje živočišné tuky, ale 20 % tuku je zastoupeno ve formě nenasycených mastných kyselin. Je důležitým zdrojem bílkovin, karotenů, lecitinu, vitamínu E, C a B. Obsahuje silné antioxidanty, měď a draslík.

Jako zdroj bílkovin se avokádo doporučuje těhotným ženám, lidem trpící únavou a vegetariánům. Avokádo regeneruje buňky, zbavuje tělo toxinů, snižuje krevní tlak a podporuje krvetvorbu. Látky obsažené v avokádu snižují hladinu inzulinu v krvi a přispívají naší psychické pohodě.

Využití:

Plod se podélně rozkrojí ostrým nožem a vyjme se pecka. Dužina se vydlabe lžičkou a je dobré ji co nejdříve zakapat citronovou šťávou, jinak zašedne a zhořkne.

Ačkoliv je avokádo ovoce, v kuchyni je využíváno častěji jako zelenina. Dužinu lze velmi dobře použít jako náhražku másla. Obvykle se z ní připravují chutné dresinky, pomazánky, pasty, zákusky, saláty, ale i hlavní jídla. Avokádo lze využít i pro přípravu chleba. Často se konzumuje samotné, jen pokapané citronem, nebo s jiným ovocem či hlávkovým salátem.

Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujte ve spodní části lednice maximálně 4 dny.

Pomazánka z avokáda (quacamole)
• 1 avokádo
• 4-5 kapek šťávy z limetky
• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• čerstvě mletý černý pepř
• olivový olej
• 1 menší rajče

Postup přípravy:
- Avokádo překrojíme na polovinu, odstraníme pecku, lžící vybereme dužinu.
- Dužinu v míse rozmačkáme vidličkou (nemixujeme!), přidáme limetkovou šťávu, najemno pokrájenou cibuli, najemno nakrájený česnek (můžeme prolisovat), čerstvě mletý černý pepř a několik kapek olivového oleje (nejlepší je panenský). Dobře promícháme.
- Nakonec vmícháme nadrobno nakrájené rajče. Natíráme na čerstvou bagetu.

Mangostan



Mangostan je až neuvěřitelně zdravé ovoce. Mangostan nebo také Garcinia pochází z Asie oblasti Mangu. Díky svým mimořádným léčivým účinkům je mangostan oblíbený a cenný. Toto ovoce má velikost malého jablka. Hrubá kůra má purpurovou barvu a uvnitř se nachází dílky s měkkou, bílou a sladkou dužinou. Mangostan je bohatý na vitamín C, vápník, antioxidanty, kyselinu elagovou, chlorogenovou a vlákninu.

Mangostan je jako malá lékárnička, která může léčit výrony, otoky, popáleniny, kousnutí hmyzem a akutní bolesti. Dále reguluje hladinu serotoninu, tím působí proti depresím. Působí proti průjmu, bolesti v krku, horečce a má protinádorové vlastnosti.

Využití:

Nejčastěji se podává čerstvý, jako delikátní dezert. Vyrábí se z něj ale i džusy, bývá konzervován i zmražen, dodává velmi zajímavé aroma sorbetům. Velmi efektní je podávaný chlazený v napůl odkrojené slupce.

Mangostanový salát

8-10 plodů magostanu
250 g čerstvých jahod
3 šálky suchého bílého vína

- Mangostan oloupeme, jednotlivé dílky zbavíme semen a pokrájíme
na menší kousky. Očištěné a omyté jahody nakrájíme na poloviny a
smícháme v hlubší misce s kousky mangostanu.

- Salát zalijeme bílým vínem a dáme na 30 minut vychladit.
Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu.


Ve II. díle vám představíme opuncii a kumkvát.





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz







POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!



Další články z rubriky

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Dnes | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Dnes | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

21. 2. | 4 | Čtyřicítka se u žen bere jako zlomový věk. Větší únava, zpomalující se metabolismus, proměna…

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

20. 2. | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…