Extáze je časovaná bomba

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Droga MDMA, známá jako extáze, je oblíbená především mezi návštěvníky tanečních party. Většina konzumentů se na ni mylně dívá jako na „bezpečný“ preparát. Opak je ovšem pravdou. „Je to časovaná bomba,“ tvrdí doktor Luis Stilnius z univerzity ve francouzském Bordeaux.

"Z dlouhodobého hlediska je dokonce nebezpečnější, než kokain nebo heroin. MDMA totiž dokáže v mozku nastolit hotovou anarchii, vedoucí někdy až k demenci," prohlašuje vědec zabývající se působením drog na lidský organismus.

Extáze podle něj způsobuje odumírání celých nervových okruhů. Napadá zejména centra paměti a motoriky. Zle "pocuchat" dokáže i celkové hospodaření organismu se serotoninem, který je nezbytný pro správnou funkci mozku.

Poruchy se mohou, ale také nemusí projevit hned. Pokusy na opicích prokázaly, že degenerativní změny, způsobené MDMA, propuknou až po několika letech od posledního "extatického výletu".

Největší nebezpečí hrozí těhotným ženám. Substance může nenávratně poškodit nejenom je, ale i plod, jehož mozek se teprve vyvíjí a je proti účinkům drogy naprosto nechráněný.

Budoucím maminkám, holdujícím extázi, se tak velmi snadno může přihodit, že porodí dítě s vrozenými mozkovými poruchami, zejména paměti, motoriky a schopnosti učit se. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 6
przyślijcie mi jakies kólko Larry 21. 8. 2005 | 12:56
Tak zase dobrý ne ale... :o)) T_a_t_u_s_k_a 22. 6. 2005 | 22:45
éxtáze máme rádi :) hlavně k večeři a k obědu ,) manga a peter pann : 20. 12. 2004 | 14:23
marast :) mě neříkej že když si vezmu 4 éčka za 1 rok,, že mě něco bude,,, schválně se podívejte… láska 15. 11. 2004 | 14:50
aaaaaaano forsbinka 15. 9. 2004 | 12:28

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…