Farmaceuti se učí z knihy staré šest set let

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Z patnáctého století pochází svazek popisující stovky rostlinných léků, který objevili britští archiváři. Unikátní velšská kniha nese název The Red Book of Hergest a popisuje pět set různých rostlinných druhů. Z nich v patnáctém století získávali lékaři z Walesu různá léčiva.

Farmaceuti se učí z knihy staré šest set let




Z patnáctého století pochází svazek popisující stovky rostlinných léků, který
objevili britští archiváři. Unikátní velšská kniha nese název The Red Book
of Hergest a popisuje pět set různých rostlinných druhů. Z nich v patnáctém
století získávali lékaři z Walesu různá léčiva. V knize, ze které čerpají
i zaměstnanci světových farmaceutických společností, lze najít i návody k
léčbě hluchoty, boulí a horečky.




Podle pověstí existovala v dávné minulosti matka všech lékařů, která se
zjevovala, aby označila byliny vhodné k léčení. Odborníci z Národní botanické
zahrady ve Walesu spolupracují s několika farmaceutickými společnostmi a
společně testují středověká rostlinná léčiva moderními metodami.



�Autory jedinečné publikace byli Myddfaiští lékaři, kteří dokázali popsat
více než dvě stě rostlin, z nichž léčiva získávali. Detailní rozbory jejich
léčiv jsou velmi unikátní. Rozhodně se od nich můžeme hodně naučit,� tvrdí
Rhodri Griffiths, renomovaný přírodovědec z Národní botanické zahrady.



První rozbory inspirované starodávnou knihou se plánují na říjen. Ještě
před tím bude odborná veřejnost seznámena se znalostmi velšských předků na
konferenci v Canterbury. Pokud se některé starodávné lékařské recepty ukážou
jako účinné, je podle odborníků začátek výroby otázkou několika měsíců. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…