Fazole, čočka a hrách jsou opravdový energetický zázrak. Nechybějí vám luštěniny?

Fazole, čočka a hrách jsou opravdový energetický zázrak. Nechybějí vám luštěniny?

Vyživí organismus, zasytí, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií.

Proč jíst luštěniny?

Luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, tvoří tedy důležitou stavební jednotku svalů. Když luštěniny kombinujeme s obilninami, zvyšujeme využitelnou hodnotu bílkoviny na úroveň bílkoviny živočišné. Vědecké výzkumy potvrdily, že rostlinná bílkovina rovněž přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Luštěniny obsahují velké množství rozpustné vlákniny, což je úžasná potrava pro střevní mikroflóru. Luštěniny vlastně posilují celý organismus…Jednoduše řečeno, nabíjejí nás životní energií.

Fazole všech tvarů a barev

Co fazole obsahují? Fazole jsou vysoce cenným zdroje bílkovin. Kromě toho se v nich nachází tuky, polysacharidy, z minerálů a stopových prvků vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, mangan, měď, selen, síra, zinek a dále vitaminy A, E, B1, B2, B6. Rovněž jsou v nich flavonoidy, glykosidy, vláknina a organické kyseliny.

Léčivé účinky fazolí

Fazole můžeme používat jako preventivní i léčivý přírodní prostředek při oběhových potížích, snížené funkci slinivky i sleziny, na posílení činnost ledvin a jater. Vysoký obsah vlákniny působí léčivě na střeva. Fazole jsou vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů.

Angličtí vědci potvrdili, že lektiny z fazolí můžou organismus chránit před rakovinou střev. Tyto látky se při laboratorních zkouškách navázaly na polysacharidy a ukončily nadměrné dělení postižených buněk, takže se nádorový proces zastavil. Jelikož fazole obsahují vysoký obsah bílkovin a dalších látek, měly by být pravidelnou součástí jídelníčku zdravých lidí, ale rovněž pacientů i lidí v rekonvalescenci. Včetně těch, kteří prodělali nádorové onemocnění.

Hrách uklidňuje nervy

Co hrách obsahuje? Hrách je důležitým zdrojem aminokyselin, bílkovin, dále obsahuje tuky, enzymy, betakaroten, vitaminy E, B1, B2, B6, lecitin, fytoestrogeny, z minerálů fosfor, vápník, hořčík, síru, ze stopových prvků chrom, železo, měď, kadmium, kobalt, mangan, selen a zinek.

Léčivé účinky hrachu

Hrách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zbavuje tělo jedovatých látek. Aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Dále také posiluje nervy, duševní svěžest a celkově omlazuje.

Čočka

Co čočka obsahuje? Čočka je výborným zdrojem bílkovin a aminokyselin, železa, zinku, vápníku, draslíku, vitaminu B1, B2, B6 a provitaminu A.

Léčivé účinky čočky

Čočka posiluje činnost ledvin, jater, slinivky i sleziny. Dodává železo pro správnou krvetvorbu. Dále reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá tím proti únavě a poklesu výkonnosti. Pár slov na konec… Luštěniny bychom si měli dopřávat 3 – 4 x týdně. Můžeme je podávat ve formě zeleninových polévek, hlavních jídel, pomazánek či salátů. Fantazii se meze nekladou!

Doporučujeme

Články odjinud