Feng-šuej v kuchyni. Deset tipů, díky kterým se vám bude lépe vařit i žít

| Autor: Iveta Vařečková | Rubrika: Zdraví

Pomocí jednoduchých úprav můžete začít nejen s radostí vařit, ale i zlepšit vztahy v rodině

Feng-šuej v kuchyni. Deset tipů, díky kterým se vám bude lépe vařit i žít

Podle tradičního čínského umění feng-šuej patří kuchyň mezi nejdůležitější místnosti v domě – jaká je v ní energie, takové jsou vztahy, blahobyt a zdraví v rodině.

„Když se v ní necítíte dobře, nejenže se vám nechce vařit, ale máte i tendenci častěji odcházet z domova,“ vysvětluje poradkyně feng-šuej a interiérová designérka Olga Bušková.

1. Udělejte si v kuchyni pořádek a zbavte se nepotřebných věcí. Využijte k tomu konec podzimu, kdy vládnou kovové energie, což je ideální čas k dokončování. Vyhoďte staré potraviny, ve kterých zůstává stará energie. Kuchyň přeplněná zbytečnými věcmi vás může pozvolna vyčerpávat.

2. V kuchyni byste měli mít čisté plochy. Díky tomu se vám bude se vším začínat lehčeji. Čistota v nás totiž evokuje chuť něco dělat, naopak špinavé nádobí a nepořádek nás zatěžuje a zastavuje.

3. Co se týká barev, zelená podporuje zdraví a chuť vařit, oranžová a cihlová zase chuť k jídlu, hnědá je nakloněna touze po stabilitě a pastelové barvy vytvářejí v prostoru harmonii.

4. Zatímco díky čerstvým bylinkám, řezaným květinám a rostlinám s velkými listy do vaší kuchyně vpluje čerstvá energie a vy se budete cítit lépe, vystavené nože a špičaté rostliny vás budou provokovat k vyostřeným situacím.

5. Opravte cokoli, co nefunguje. Vše, co ignorujete, se prolíná do vašeho života – kapající kohoutek nebo rozbitá myčka přispívají k váznutí komunikace. Když nefunguje sporák, utíkají vám peníze. Na ledničku si navíc nedávejte svoje sny a přání, protože je tak nevědomky posíláte k ledu.

6. Dřez a sporák by neměly být vedle sebe, protože prvek vody a ohně je pak ve vztahu ničení a ovládání. Umístění vedle sebe nebo naproti sobě může vést k hádkám a konfliktům v rodině. Když to nejde změnit, je dobré do prostoru dodat element dřeva. Může to být dóza s vařečkami, zelené rostliny, bylinky v květináči, dřevěné prkénko nebo mísa.

7. Pokud stojíte u sporáku, měli byste vidět dobře na dveře, ať už přímo, nebo z boku. Jen tak můžete připravovat jídlo v klidu a s dobrou energií. Stojíte-li zády, je dobré dát si nad sporák lesklou desku nebo zrcadlo. Umístěním zrcadla za hořáky navíc zdvojnásobujete zlepšení finančí situace.

8. Olga Bušková také doporučuje vařit na všech plotýnkách a také je udržovat čisté, protože každá z nich je spojena s některou oblastí života. Když stojíte u sporáku, ta vpravo dole vypovídá o vašich přátelích, vpravo nahoře o vztazích, levá dolní je spojena s domovem a horní s financemi. Pokud je nevyužíváte všechny rovnoměrně, je dobré nechat je jednou začas rozehřát.

9. Jídelní stůl je ideální místo k setkávání. Neměl by mít ostré hrany, neboť to podporuje tendenci jít do vyhrocených situací. Když je kulatý, oválný nebo bez hran, jsme schopni udělat ústupek. Hojnost v rodině lze podpořit tím, že prostředek stolu rozzáříte živou květinou, mísou s čerstvým ovocem (například pomeranče jsou symbolem štěstí) nebo o Vánocích adventním věncem.

10. Podle interiérové designérky Olgy Buškové je důležitý i počet židlí. Sudá čísla jsou spojena s klidem, harmonií a stabilitou. Pokud po ní toužíte a jste v rodině tři, pořiďte si čtvrtou židli. Naopak lichá čísla evokují akci a změnu. *

Děkujeme za spolupráci interiérové designérce Olze Buškové (www.olgabu.cz).

Článek vyšel v časopise Dieta

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Dnes | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Dnes | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…