Fobie se nejsnadněji zbavíte tak, že své hrůze vystavíte někoho jiného

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Jít na fobii metodou „rovnýma nohama do toho“ není vždy nejlepší. Podle švédských psychologů je lepší vystavit své hrůze někoho jiného. Vidět totiž někoho blízkého, jak zápasí s naší fobií, pomáhá snáze ji překonat. Arachnofobici by tak neměli pavouka hned brát do ruky, ale zavolat si k tomu někoho na pomoc.

Fobie se nejsnadněji zbavíte tak, že své hrůze vystavíte někoho jiného

„Informace o tom, co je nebezpečné a co bezpečné v našem životním prostředí, se často přenáší z jiných individuí prostřednictvím sociálních forem učení. Naše objevy naznačují, že tyto formy učení podporují regulaci naučeného strachu lépe, než když musí člověk čelit tomuto strachu sám,“ tvrdí autorka studie Armita Golkarová z Karolinska institutu ve Stockholmu.

Fobie se však také přenášejí. Když má většina jedinců ve skupině z něčeho hrůzu, je velmi pravděpodobné, že tímto strachem nakazí ostatní. A funguje to i naopak. Když fobií trpící jedinec vidí ostatní ve skupině, že se nebojí, může se časem přestat bát také.

Tým doktorky Golkarové přitom prokázal, že ke snížení pocitů hrůzy z fobického objektu dojde i po sledování filmu, v němž lidé s objektem hrůzy bez problémů zacházejí.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…