Genetici pomáhají psychiatrům

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Jak potvrdí zřejmě každý psychiatr, není vůbec snadné vybrat při léčbě duševně strádajících pacientů úplně nejvhodnější lék a stanovit jeho přesné dávkování. Většina z dosud užívaných preparátů totiž má některé nevypočitatelné vedlejší účinky, k nimž mimo jiné patří skoro nezvladatelné zvyšování tělesné hmotnosti.

Nabírání kil tak může zhatit i celkový průběh léčby, neboť nemocného zatěžuje nejen po fyzické, ale také duševní stránce. Tuto skutečnost podtrhl na Světovém kongresu psychiatrů, jenž se koná v Káhiře, psychiatr a genetik Jim Kennedy z torontské univerzity. K ilustraci použil příkladu z vlastní praxe. Třicetiletá žena během dvouleté léčebné kúry ztloustla o 44 kilogramů, z původních 65 na 109 kilogramů. Začala se psychicky ještě více hroutit.

A přitom stačilo tak málo, aby k něčemu podobnému nedošlo. Jenže při zahájení její léčby ještě neexistoval DNA-test, jejž nyní Kennedy s hrdostí předvedl svým kolegům. Díky němu se totiž dá nejen přesně stanovit, jaké medikamenty jsou pro toho kterého pacienta nejúčinnější a zda je bude dobře snášet, ale také zda jsou vůbec zapotřebí. „Test přitom přijde jen na pár dolarů,“ zdůraznil torontský psychiatr a genetik, který zároveň upozornil, že jeho prostřednictvím se dají vyloučit i farmaka, jež vyvolávají prudký nárůst váhy. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…