Genetický test prozradí, kolik let života vám zbývá

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Mnozí se toho děsí. Jiní by zase rádi věděli, jak dlouhý knot hořící svíčky jim na tomto světě ještě zbývá. Ačkoli musíme vyloučit případy nepřirozené náhlé smrti, můžeme podle odborníků pomocí analýzy vlastního genomu získat vcelku pravdivou informaci o délce našeho života.

Psychologové však upozorňují, že ne každý dokáže tuto informaci unést. Co by s vámi asi udělalo zjištění, že tu budete maximálně do padesáti a pak konec? Experti se však hájí: „Nejsme vědmy. Nepředpovídáme den smrti. Konečně každou vteřinu vás může porazit auto nebo můžete zakopnout a zabít se. To se geneticky předpovědět nedá. My se jen můžeme podívat na konce chromozomů v jádře buněk a odhadnout, k jakým nemocem jste náchylní. Myslíme si, že to bude mít velký vliv na utváření života každého jednotlivce, a také na výši zdravotního a penzijního pojištění.“

V americkém státě Utah odborníci podrobili testům více než sto čtyřicet dobrovolníků ve věku kolem šedesáti let. Lékaře zajímaly především takzvané telomery, což jsou jakési čepičky na koncích chromozómů, které mají za úkol stabilizovat nositele genů. Postupem času, jak člověk stárne, dochází k porušování a opotřebení telomer, takže jejich ochranná funkce se oslabuje a dochází ke vzniku degenerativních chorob.

Ti, kteří mají telomery nejdelší, se většinou dožívají také nejvyššího věku. Lidé s malými krátkými telomerami se vysokého věku většinou nedožívají. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 10
blbost beda lak 5. 6. 2008 | 06:57
To se uvidi až pak. anna29 22. 10. 2006 | 13:21
cekam na test maria 2. 3. 2003 | 20:48
nemůžu mít názor,když jsem zatím nic neabsolvovala:-( Elsa 24. 2. 2003 | 13:56
Možná se to zavede povinně aby na nás pojišťovny neprodělaly. MIRI 19. 2. 2003 | 10:16

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…