Geny rozhodují: Ranní ptáče nebo noční sova?

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

To, jestli dáváte přednost brzkému vstávání nebo práci hluboko do noci, je z velké míry ovlivněno vašimi geny. Vědci přišli na to, že každá tělesná buňka má jakési vnitřní hodiny a za jejich nastavení mohou právě geny.

Už dlouho je známo, že lidské tělo má své biologické hodiny, které regulují spánek, trávení i výkon mozku v závislosti na tom, zda je noc či den. Tento mechanismus je řízen mozkem a u každého jedince funguje trochu jinak. Nyní odborníci tvrdí, že i každá jednotlivá buňka těla má své hodiny a za jejich nastavení může celá řada genů.

Jak uvádí BBC, německo-švýcarský tým pod vedením dr. Stevena Browna z Curyšské univerzity studoval vzorky buněk z kůže dvaceti osmi dobrovolníků. Buňky v laboratoři výzkumníci množili a sledovali, jak rychle "hodiny" v buňkách "tikají." Tyto výsledky pak srovnávali s tím, co jim dobrovolníci řekli o tom, zda jsou ranními ptáčaty anebo naopak ožívají v noci. Zjistili, že ve většině případů se "hodiny" v kožních buňkách shodovaly s udaným chováním dobrovolníků. Někteří z dobrovolníků, kteří do výsledků nezapadli, potvrdili, že trpí sezónní poruchou nálady (SAD), což je typ zimní deprese.

Dr. Simon Archer z centra pro výzkum spánku na University of Surrey je přesvědčen, že nové poznatky by mohly být také použity pro stanovení diagnózy a léčení některých poruch spánku.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…